5 cărți care mi-au schimbat modul de gândire


Nu aș putea spune care a fost prima carte care m-a făcut să văd altfel viața, dar știu, cu siguranță, că au fost câteva care m-au făcut să îmi pun multe întrebări despre mine și relațiile cu cei din jurul meu. Pentru mine cărțile sunt un mod de a mă relaxa, dar și o salvare, mai ales atunci când mă confrunt cu anume probleme. Nu întâmplător, la prima depresie pe care am avut-o, în 2010, când simțeam că nimic nu mai are sens și că viața s-a terminat, am avut inspirația de a mă îndrepta către cărți motivaționale și psihologice pentru a aprofunda problema. Sau problemele, deoarece la acel moment erau multe lupte interioare, drame nedepășite și răni nevindecate. Și cred că nu sunt singura care a trecut prin asta. Cărțile ne fac bine și ne îmbogățesc enorm. Și mai am convingerea că cel mai bun lucru pe care îl poate face un om este să citească diversificat, adică să nu se limiteze la un anumit gen, ci să testeze, deoarece din fiecare filă poți desprinde o informație utilă.

5 cărți care mi-au schimbat modul de gândire

Probe de empatie, de Mary Karr – o culegere de eseuri care te poartă prin tot felul de situații, abordând toate fricile și durerile posibile. Cred că este cartea care m-a făcut să mă gândesc de două ori înainte să judec pe cineva deoarece prezintă multe paradoxuri, astfel încât ajungi cumva să îi fii de partea criminalului, a schizofrenicului și a călăului. Am înțeles astfel că empatia e o formă de autocunoaștere și că preconcepțiile și judecată doar prin propria perspectivă nu au cum să fie bune niciodată.

Cele cinci limbaje ale iubiri, de Gary Chapman – o carte extrem de bine vândută, foarte populară, ușurică, dar care pentru mine a însemnat aprofundare cu mine și regândirea tuturor relațiilor din trecut. Am înțeles astfel de ce nu au mers sau au avut un final dureros unele relații, care este limbajul iubirii mele, dar și ceea ce pot face în viitor pentru a nu mai ajunge la haos. Gary este consilier matrimonial, așa că în carte prezintă o mulțime de cupluri, cu problemele și traumele lor, precum și modul în care au reușit să își salveze relația sau căsnicia după ce perioadă de euforie de la început a trecut.

Legea atracției, învățăturile lui Abraham, de Esther și Jerry Hicks – care cu siguranță o să pară o dubioșenie scrisă de niște sectanți pentru cineva care nu crede în energii, în Univers, dar pe care vă invit să o lecturați cu mintea deschisă. Practic, mi-a reamintit unele lucruri și m-a făcut să realizez pentru prima dată că tot ceea ce am atras în viața mea a ținut de mine și de gândurile mele. Ce vreau să pun aici este ce iau cu mine: tot ceea ce gândești, fie că e vorba de ce nu vrei sau de ce vrei, ajunge la tine. Așadar, atunci când “NU” vă doriți să se întâmple X și alocați multă energie acelui X, o să îl atrageți, deși nu asta a fost intenția.

Femeile care iubesc prea mult, de Robin Norwood – un bestseller internațional care m-a uns pe suflet deoarece, cel puțin când a ajuns la mine acum vreo 3 ani, părea scrisă pentru mine. Robin explică din perspectiva unui psiholog de ce ne îndrăgostim de bărbați nepotriviți și cât de nociv este dependența relaționară și afectivă. În plus, în carte propune un program de recuperare în zece pași, dedicat femeilor pentru a se vindeca de “boală” iubirii excesive, de fapt pentru a învață să se iubească pe ele și să nu considere normal când nu sunt tratate cu iubire. Iubirea în exces este un drog și se tratează deoarece în sine nu este iubire, cu doar dependență obsesivă.

Psihologia minciunii, de Scott Peck – citită în vremea când am avut neșansa să am o relație de ani de zile cu un mitoman. Îmi amintesc și acum pasaje din carte în care sunt prezentate cazuri de mincinoși patologici, dar și cum reacționează salvatorii care speră să îi ajute și să îi vindece, ceea ce este perfect imposibil. Peck abordează tema râului uman și consideră că răul este real și obiectiv, iar înțelegerea lui vine din credință, nu din știință. El nu crede că oamenii se nasc răi sau că răul este legat de chimia creierului sau de mediu. Totul ține de o problemă spirituală pe care știința pur și simplu nu o poate combate.

Sper să găsiți aceste cărți în librari sau online și să rezonați cu ele. Sunt curioasă ce alte cărți care vouă v-au schimbat modul de a gândi îmi puteți recomanda. Le aștept cu drag în comentarii!

 

  • 55
    Shares
  • January 5, 2020
-->

Poate te interesează

Câteva recomandări – film, carte, serial, podcast
March 25, 2023
Câteva recomandări – film, carte, teatru, serial
May 26, 2022
Povestea din Cuibul Artiștilor
January 23, 2020
Te aștept la Shop my Library să cumperi cărți și să faci o faptă bună!
January 11, 2020
Film, serial, carte – emoție
March 24, 2018
Film, carte, teatru – Hawaii, dragostea modernă, Regele Lear
November 26, 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *