5 ani de când nu mai mănânc carne


Nu mai știu exact când am decis că 15 iunie va fi ziua când voi renunța complet la carne, dar știu că aceasta a fost deoarece am făcut un Event pe Facebook, așa că a rămas acolo. Nici mie nu îmi vine să cred, sinceră să fiu. Știu doar că, în tot acest timp, nu mi-a fost niciodată poftă, nu am avut nici măcar un gând să renunț, nu mi-am dorit să fac vreo excepție. Și aș vrea să povestesc despre ce cred eu legat de acest subiect, pe alocuri controversat, uneori ironizat, ce include alimentația mea, cum mă simt, de ce am făcut asta și ce îmi doresc pentru viitor.

În primul rând, nu vreau să conving pe nimeni că e mai bine așa sau nu.

Pentru mine a fost o alegere extrem de benefică, sunt la zi cu analizele și nu am nicio problemă. Nu am avut niciodată în acest ani dureri de stomac, balonări, senzația de prea plin, indigestii și alte nebunii pe care le experimentam după vreo friptură sau după ce mâncăm ceva de la fast food. Totuși, credința mea este că îmbătrânești mai frumos dacă nu mănânci carne, că organismul tău nu are nevoie de carne, mai ales la ritmul nostru de viață care implică multe ore de stat la calculator și că ai un tonus mult mai bun fără carne. Repet, este ceea ce consider, dovadă și faptul că, foarte des, mi se spune că e imposibil să am 33 de ani. Astfel am și renunțat la produse din carne, după discuții cu persoane ajunse la 40-50 de ani care arătau extrem de fresh, după ce am citit foarte mult, dar și pentru că mie nici înainte nu îmi făcea bine carnea. Pentru mine nu este necesară, nu îi simț lipsa niciodată, nici chiar când este greu să găsesc ceva să mănânc, în tabere sau în anumite plecări de grup.

În ultimul an am început să fac ceva cure cu B12, singura vitamină pe care o conține doar carnea, mai iau spirulină pastile uneori, dar nu știu dacă ele în sine îmi fac bine, cât gândul că alimentez cum trebuie carcasă în care locuiesc. E drept, mănânc peste și fructe de mare, în medie de 4 ori pe lună. În rest, cam 70% din ceea ce mănânc e pe bază de fructe și legume, cereale, semințe. Nu mai beau lapte animal de aproape 3 ani deoarece nu face bine niciunui matur. Și, deși a fost greu, de mai bine de 1 an am renunțat și la lactate. Ceea ce nu vreau să scot din alimentație sunt ouăle, deoarece îmi plac prea mult în toate formele posibile. Acum, sigur că exsită produse care au ceva lapte de vacă în ele sau că uneori mănânc pizza cu brânză, dar acestea sunt excepții.

Dacă acum 5 ani era o mare problemă să poți fi vegetarian deoarece nu aveai mai nimic, în prezent există raioane și standuri întregi și o gamă extrem de variată de produse. Consum des produse de la Sano vita, de la Alpro, Carrefour, Mega Image și Kaufland au game proprii de astfel de produse: de la tofu, brânză din caju, burger vegetarieni și multe altele. În plus, aproape toate restaurantele și din România au început să țină cont de acest segment de oameni, astfel încât sigur vei găsi și altceva în afară de salate, fie că vorbim de Burgeri vegetali sau vegani, de prăjituri vegane, de produse pe bază de halloumi. Sunt extrem de multe opțiuni și nu se pune problema să nu ai ce alege.

Nu e deloc un chin, ci e un mod de viață!

Pe lângă asta, mai pot adaugă că stilul de viață în care cred include sport regulat, yoga, mers cu bicicleta, foarte puțin zahăr, nu beau niciodată sucuri, nici acidulate, nici naturale, nu mănânc nimic greu seara. Nu e deloc un chin, ci e un mod de viață. Cred în echilibru mai mult decât în orice, nu încurajez niciun fel de dietă și sunt convinsă că poți mânca orice, dacă nu te uiți la farfurie cu vinovăție și dacă e vorba de o plăcere de moment, urmată de zile în care revii la stilul de viață echilibrat. Și ar mai trebui să spun, dacă vrea cineva să apuce acest drum, că e mult mai scump să mănânc sănătos, cel puțin în România. Ca mici exemple: pâine normală versus pâine bio din cereale fără gluten – de 5 ori mai ieftină. Dulciurile fără zahăr, prăjiturile vegane, laptele vegetal și absolut totul vegetarian e mai scump comparativ cu produsele de origine animală. Poate că e firesc, poate că e dovadă de lipsă de civilizație sau diferență culturală, dar trebuie luat în consierare și acest aspect. Am crescut cu mâncat tot din farfurie, cu cartofi cu pâine și zahăr mult, așa că a învață să asociezi corect alimentele și a te educa pentru a avea grijă de corpul tău nu e chiar ușor. Este însă doar vorba de exercițiu, de conștientizat că trupul merită apreciat și că ceea ce mănânci vorbește despre tine și respectul pe care ți-l oferi. Mult și prost este cea mai stupidă decizie pe care o poți lua. Iar dacă nu realizezi la 20 de ani, o să simți la 40. Corpul spune exact cum este hrănit și cedează de fiecare dată când nu ai grijă de tine, atât emoțional, dar și cum îl tratezi.

Nu vreau să afirm că nu voi mai mânca niciodată carne, lapte sau brânză. Asta deoarece e posibil să fiu nevoită, dacă voi rămâne însărcinată. Dar, ceea ce pot spune este că nu îmi e dor de nicio friptură, de cârnați sau mai știu eu ce alte prostii. Cum spuneam, nu vreau să conving pe nimeni de beneficiile de a fi vegetarian, dar consider că există mult marketing și multe industrii care profită de oameni atunci când îi sperie pe cei care cred că “ai nevoie” de carne pentru a fi bine. Deloc. Și dovezile sunt prea multe. Nu e scopul meu aici, dar am vrut să las mărturie cei 5 ani în care simt că am întinerit, în care sunt recunoscătoare pentru această decizie și credința mea că alegerea unui stil de viață sănătos te ajută să ajungi la bătrânețe cu tonus și cu un corp în formă!

 • 145
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  145
  Shares
 • June 15, 2020
-->

Poate te interesează

VISION BOARD – instrument pentru a atrage ce îți dorești. Cum funcționează!
July 17, 2021
Mișcare acasă, fără diete, suplimente alimentare bune și echilibru
January 24, 2021
Înlocuiește obiectivele de început de an cu manifestarea intențiilor
January 08, 2021
Cum este de fapt la un RETREAT DE FEMINTATE
September 30, 2020
De ce trebuie să mergi la control ginecologic periodic
July 14, 2020
Sport echilibrat, nu trend, chin sau obligație
September 20, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *