În viață trăim 2 tipuri de iubire romantică: cea care te distruge și cea care te ridică


 Mi-a luat mult timp să realizez de ce atrăgeam același tipar de bărbat, și mai mult timp să învăț să schimb modul de a reacționa pentru a schimba scenariul, și probabil cel mai mult să învăț să mă iubesc pe mine mai presus de orice și să înțeleg că merit iubirea matură, echilibrată, pasională și totală, așa cum o ofer eu sau așa cum o vreau eu, nu cum o are de oferit cealalalt. Am înțeles că în viață există doar două tipuri de iubire romantică: cea care ne distruge și cea care ne face să creștem.

Suntem programați greșit

Suntem programați greșit din familie, de la grădiniță, din liceu, din filme și din cărți, să credem o iubire adevărată este una în care suferi, în care este puțină dramă, ceva complicat, o luptă pentru a reuși. Romeo și Julieta, telenovele, drame de familie, scenarii de la Hollwood, toate ne-au fost subtil întipărite sub piele și le purtăm cu noi, astfel încât ajungem să credem că acestea reprezintă normalitatea și sensul unei relații unde chiar există iubire. În realitate, o iubire toxică nu este niciodată funcțională, oricâte eforturi am face. Singurele părți bune ale unei povești complicate pot veni la final, când renunți și când, dacă ai destulă maturitate, înveți și conștientizezi ce a fost greșit, de ce nu a mers și unde ai fost tu în povestea asta. Mai apoi vin resemnarea, acceptarea și evoluția. Există și în iubirile care te distrug un potențial imens de învățare, cu condiția să se termine.

Unele iubiri romantice lasă sechele, cicatrici fizice sau emoționale, vin cu plâns, mers la psiholog, gânduri negre, dat cu capul de pereți, pierdut alte oportunități, defocusat de la altceva. Și vin cu toată pasiunea, cu tot avântul, revin, par că se pot schimba, este rai și apoi te trezești din nou în iad. Aceste iubiri pasionale sunt nocive până la sânge, până când efectiv nu mai ai putere fizic, până se întâmplă ceva crucial, de cele mai multe ori deloc plăcut. Și te lasă la pământ, handicapat emoțional, cu stima de sine praf, cu demnitatea călcată în picioare, cu toată durerea pe care nu știai că o poți trăi. Și cumva piticul din capul tău bolnav îți spune că așa e iubirea, că de aia doare pentru că iubești mult, că nimeni nu a mai trăit ceva atât de intens, că ești validat ca fiind special prin dramă. Greșit! Tot!

Teoria celor trei mari iubiri pe care le trăim în viață

Există teoria celor trei mari iubiri pe care le trăim în viață, prima te distruge, a doua vine că un test pentru a vedea dacă repeți greșelile din trecut, iar a treia apare când nu te aștepți, când nu mai ai disperări și căutări, vine firesc, echilibrat. Până acolo, după iubirea care te-a distrus emoțional trebuie (chiar TREBUIE) să reînveți să iubești, pe tine, pe cei din jur, să nu dai voie să iasă la iveală partea ta obscură, să reinveti să ai încredere și să îți pui sufletul pe tavă, să înveți să iubești fără așteptări și fără a crede că cineva e obligat să te iubească. Iar dacă ai noroc, cineva te va iubi la fel de mult când te iubești tu pe tine, te va ține de mână când e greu, te va impulsiona să vrei mai mult de la tine, te va asculta, te va înțelege fără să te judece, te va face să evoluezi. Aceasta este iubirea din filme, de fapt, și singura menită să rămână. O iubire nocivă te lasă fără suflu și te îngroapă. O iubire matură te ridică pe culmi unde nu credeai că poți fi și îți dă aripi pentru a construi împreună.

Cred că ambele tipuri de iubire romantică merită experimentate, dar, mai apoi, când înaintezi în vârstă, totul ține de alegeri. Nimeni nu îți face rău dacă tu nu îi dai puterea. Tiparul de a reveni mereu la un anume tip de om se poate schimba doar când tu schimbi viziunea și modul de abordare. E doar o alegere dacă ai o viață cu drame sentimentale infinite sau pui stop, te prioritizezi, îți dai două palme și te repui pe primul loc. Nu e nevoie să cauți o iubire care te face să crești deoarece va veni firesc când tu vei fi pregătită și vei fi în acel punct al vieții.

Așadar: ce alegi pentru tine și de ce ai nevoie în acest moment al existenței tale?

 • 227
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  227
  Shares
 • February 5, 2021
-->

Poate te interesează

De ce ne despărțim? Limbajele iubirii.
July 12, 2019
10 pași pentru a fi un om fericit (pe bune!)
January 31, 2019
Nimic din ce pleacă nu a fost dat să rămână
June 28, 2018
De ce ai nevoie de o Încheiere în relația de cuplu
June 17, 2018
Doar o idee despre ce înseamnă un cuplu frumos
May 06, 2018
Ne îndrăgostim când vibrăm energetic la unison
November 26, 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *