15 mituri despre implanturile mamare cu silicon (P)


Totul a inceput cand am decis sa imi pun silicoane. De atunci si pana la momentul cand s-a intamplat acest lucru, mi-au trecut pe la ureche o mie de pareri si de idei, in special legate de riscuri. Desi implanturile mamare sunt folosite inca din secolul XX, initial in scop strict medical, ulterior estetic, s-au tesut o multime de mituri in jurul acestei practici. Cert este ca, in 2015, acest subiect este inca o necunoscuta si se vorbeste prea putin despre, in conditiile in care numarul femeilor cu silicoane creste de la an la an. Tarile nordice sunt printre cele cu procentajul cel mai mare, dar acest “trend” se intampla si in Romania. Este firesc, astfel, sa putem discuta deschis si sa nu ne fie frica sa spunem lucrurilor pe nume. Lipsa informarii corecte legate de aceasta operatie, de implanturile mamare ca obiect si de efectele sale asupra organismului, au creat adevarate mituri. Vina este a persoanelor neavizate care propaga informatii pe diverse canale, dar si a faptului ca nu s-a considerat niciodata necesara o campanie completa de informare pentru femei.

Sa incercam sa le desfiintam, odata pentru totdeauna, si sa lasam fricile inchipuite deoparte!

Mituri si nimic mai mult

1. Provoaca cancer – Fals!

Este adevarat ca implanturile mamare au fost inventate pentru femeile care au trecut prin operatii de cancer, in scop reconstructiv. Dar, este demonstrat stiintific ca atat femeile cu silicoane, cat si cele fara, au riscuri egale de a face cancer la san. Acesta poate aparea din total alte motive: genetice, iradiatiile,antecedente de chisturi si mastopatie,pubertatea precoce si menopauza tardiva s.a.. Siliconul nu face cancer, iar acest lucru nu depinde de tip de implant. Sunt unele foarte bune calitativ:  invelisul lor e mai rezistent, ceea ce le confera asa numita “garantie pe viata” . Altele au invelis care se poate dizolva/perfora sub actiunea enzimelor din noi. Dar atat!

2. Implanturile creeaza alergii – Fals

Asa cum preciza si domnul doctor chirurg estetician Calin Dobos: “Nu sunt citate/cunoscute/demonstrate alergii la silicon. Nici un studiu nu a demonstrat asa ceva.” Siliconul este fabricat dintr-un material inert, care nu produce alergii. Pot fi cazuri de femei alergice la silicon, dar acestea sunt exceptii extrem de rare.

3. Nu mai poti alapta dupa nastere – Fals!

Femeile cu implanturi mamare pot alapta fara probleme, indiferent de localizare: sub sau peste muschi deoarece implantul nu este in interiorul muschiului.

4. Doare, iar recuperarea este groaznica – Fals!

Am vorbit despre acest capitol intr-un articol precedent – aici! Povesteam ca, daca vorbim doar de silicoane fara lifting si este folosita pensa monopolara ELLMAN, recuperarea este rapida si nu presupune dureri.  “Cu cat disectia- cand facem buzunarul intre tesuturi e mai sigura, biologica si nu ataca tesuturile, fiind mai usor de suportat. Pensa monopolara ELLMAN are avantajul ca nu arde, ci doar separa tesuturile. Datorita acestei proprietati nu necesita drenaj.” (dr. Calin Dobos)

Recuperarea poate fi incomoda, e nevoie de o perioada de timp pentru a te obisnui cu dormitul pe spate, iar bustiera devine “stresanta”, dar nu doare nimic. 

5. Nu mai faci niciodata sport – Fals!

Nu faci sport si nici miscari prea bruste in perioada de recuperare. Nu e indicat sa cari greutati, sa muti mobila sau sa sari, dar dupa 4-6 saptamani poti incepe sa faci miscare. Este indicat sa protejezi pectoralul. Progresiv se revine la performantele anterioare. Pana la 6 luni nu se fac extensii maxime. Poti apoi sa faci chiar si scufundari, salturi cu parasuta sau Kangoo. “In cazul sportivelor de performanta (culturiste, participanti la competitii) se indica aplicarea implanturilor deasupra muschiului, tocmai pentru a fi un rezutat stabil.” (dr. Calin Dobos)

6. Nu mai poti zbura cu avionul – Fals!

Cred ca acesta este unul din cele mai stupide mituri. Odata cu scaderea presiunii atmosferice, implanturile nu isi modifica volumul sau suprafata. Totul a pornit de la un caz special al unei rusoaice, care isi facuse augmentare mamara pana la cupa F. Cand avionul a decolat, femeia a simtit dureri puternice, iar cand a ajuns la destinatie, sanii ei se umflasera atat de tare, incat a lesinat de durere. A fost dusa de urgenta la spital, acolo unde a aflat ca unul dintre implanturi ii explodase. Avioanele sunt presurizate, aerul de acolo nu difera cu nimic de cel de la sol. Poti zbura chiar si de a doua zi dupa ce ti-ai pus silicoane, fara probleme. 

7. E mai ok sa alegi marirea sanilor prin injectare grasimii proprie – Fals!

Ambele metode sunt la fel de bune. Cea cu grasime proprie presupune, in primul rand sa ai atata grasime, in al doilea un numar de minim 3 sedinte pentru a fi administrata uniform. Acest lucru se intampla pentru ca numai o parte din aceasta “prinde” si pentru ca exista o limita de cantitate injectata per sedinta, variabila in functie de tesuturi si organism.

8. E mai bine sa iti pui dupa nastere – Fals!

Doctorul chirurg estetician Calin Dobos explica: “Daca punem inainte de nastere, de multe ori sanii raman frumosi si dupa nastere. Dupa astere sanii sufera modificari: devin mai moi, mai lasati, ceea ce poate necesita, pe langa implant, si lifting, iar acesta lasa cicactrici suplimentare.”

9. Ridica sanii – Fals!

Si acest mit este in top si vine tot din lipsa de cunoastere a procedurilor medicale. Sanii lasati Nu se ridica cu silicoane, ci cu lifting. Daca sanii sunt lasati si se pun silicoane, vor deveni si mai lasati dupa cateva luni de la operatie. Caderea sanului este provocata de  tesuturile mamare (glanda, grasime, piele), nu de muschi. In momentul introducerii unui implant sub muschi, acesta va sta relativ fix pe torace, in timp ce restul de tesut mamar, care este cazut (pielea inelastica) vor atârna peste. Uneori apare astfel aspectul inestetic de „double bubble” . Iata de ce este nevoie de liftingul mamar pe implant, pentru a scoate excesul eventual de piele şi a ridica tesutul mamar cazut. Asadar, silicoanele, oricat de mari, nu vor ridica sanii lasati.

10. Nu mai ai voie sa stai la soare – Fals!

E adevarat ca nu trebuie sa te expui la soare sau la solar in perioada de recuperare (2 luni), iar pana la 6 luni este nevoie sa porti sutien in aceste cazuri. Motivul este simplu: cu cat te expui mai mult in aceast interval de timp, cu atat cicatricile vor fi mai maronii, deci mai inestetice. In rest, poti sa stai cat vrei la soare. 

11. Toate implanturile se vad cu ochiul liber – Fals!

Daca acestea sunt rotunde sunt mai vizible decat cele anatomice. “Cu cat e mai subtire pielea sanului, cu atat sunt mai vizibile. Cu cat implantul e mai mare, intinde si subtiaza pielea si devin marginile mai vizibile. Poate fi vizibila marginea sau/si “valurile”, ceea ce presupune ca implantul nu sta perfect intins inauntru” (dr. Calin Dobos) Dar, daca vorbim de marimea potrivita si aleasa impreuna cu medicul, implanturile nu se vad cu ochiul liber. Dovada este multitudinea de femei siliconate despre care nu ai aflat niciodata. Si sunt multe… 🙂

12. Operaţiile de implant mamar se pot face cu laser -Fals!

Acestea se efectueaza cu bisturiul si lasa o cicatrice. Tine de doctorul chirurg, de folosirea sau nu a pensei ELLMAN si de respectarea indicatiilor post operatie pentru ca aceasta sa fie cat mai putin vizibila, dar nu exista sa iti pui silicoane cu laser.

13. Exista implanturi personalizate, facute la comanda – Fals!

Implanturile de silicon provin de la firme acreditate. Unele sunt de mai buna calitate, altele nu. Exista o gama larga de dimensiuni, volume si forme, astfel incat fiecare femeie va primi ceea ce i se potriveste si/sau alege. 

14. Implanturile sunt garantate pe viata – Fals!

Chair daca firma producatoare ofera o garantie pe viata, acestea nu sunt vesnice. Depinde de cum evolueaza organismul, daca femeia naste intre timp sau nu si este indicat a fi schimbate dupa 10-15 ani. Sau, cel putin, trebuie “verificate” dupa o perioada mai lunga pentru a nu risca absolut nimic.

15. Doar femeile mai putin destepte isi pun silicoane – Fals!

Nu am un argument stiintific aici, nici o parere a unui medic, ci doar zecile de exemple. Promit sa revin pe acest subiect si sa va fac cunostinta cu cateva doamne minunate, care au un CV impresionant, conduc echipe de oameni, au business-uri de succes, creeaza, sunt independente, mame si capete de familie si nu se tem sa afirme ca si-au dorit la un moment dat silicoane. Fie ca au ales acest lucru din narcisism, pentru ca aveau un complex sau ca o toana de moment, important este ca nu se ascund si pot vorbi despre ceea ce sunt, cu mandrie si cu… sanii inainte!

Am lasat deoparte mituri precum acela care spune ca silicoanele te tin la suprafata in apa sau glumele proaste. Sper sa renuntam la ideile preconcepute si sa adunam toate informatiile necasare inainte de o astfel de interventie, daca tot alegem acest pas! 🙂

 

Multumiri pentru lamuriri, consiliere si o operatie de succes Doctorului Chirug Estetician Calin Dobos. Il gasiti astfel: drdoboscalin.ro, mail@drdoboscalin.ro, 0756 820 244 si va poate oferi consultatie gratuita, in caz ca va decideti sa faceti o schimbare.

Tot ce tebuie sa stii despre operatia de implant mamar: read-my-mind.ro/faraprejudecati.

Foto: digitalshortbread.com

  • 2
    Shares
  • October 22, 2015
-->

Poate te interesează

Înapoi în sală post implanturi! (P)
February 25, 2016
Va invit la “Fara prejudecati” cu doctor chirurg estetician Calin Dobos (P)
December 13, 2015
Frumusetea pentru femei – presiune sociala sau doar ego?
December 06, 2015
Si femeile destepte au silicoane dar nu au mereu curaj sa vorbeasca despre asta (P)
December 04, 2015
Cum te simti si ce nu faci dupa operatia de implant de silicon – prima saptamana (P)
October 16, 2015
Ce trebuie sa stii inainte sa iti pui silicoane (P)
October 12, 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *