10 idei pentru un viitor nomad digital (5 ani de când fac asta)



În doar câteva zile se întâmplă din nou, încep un alt capitol de nomad digital sau, cum am aflat recent: location independent entrepreneur, adică voi lucra din altă parte a lumii. De data aceasta nu este vorba nici de Asia, nici de Europa, nici de America, locuri de unde am mai lucrat în trecut. Sunt foarte încântată și sper acomodez rapid. Până atunci, vreau las aici 10 idei (nu îmi place prea mult dau sfaturi) pe care fi vrut le primesc în 2017 când, pentru prima dată, am plecat într-o experiență de 2 luni în Asia de Sud Est. De atunci au fost peste 20 de țări din care am lucrat, fie câte 3 luni, fie câteva zile. Stilul nomad, cu opriri mai lungi în București, a devenit parte din mine. Și singurul care poate opri, posibil curând, va fi un bebe. Până atunci, mai sunt țări pe care le am pe listă unde vreau îmi port laptopul.

Iată 10 idei de care ții cont dacă te bate gândul devii digital nomad:

Ce trebuie știi este că: NU există reguli stricte, nu cred te ajuta enorm vezi webinarii pe această temă. Este nevoie, însă, fii flexibil și te cunoști pe tine, plus lași deoparte o mulțime de frici, majoritatea din ele fiind doar închipuite. De multe ori, plecarea va fi mai ușoară decât crezi.  Din experiența mea, fiecare țară vine cu noi provocări. Mai apoi, fiecare are un stil diferit de a munci, de a trăi ori sau de a se acomodaExistă multe variabile precum: sezonul în care pleci contează, oamenii din jur, norocul, vibeul tău, deschiderea. Totuși, toți cei care își iau lumea în cap și pornesc într-o astfel de aventură, au ceva în comun: dorința de a fi liberi și de a-și face propriile reguli. Deci, spune este super relevant te analizezi bine, te cunoști înainte de a lua biletul de avion.

Începe cu un loc “simplu”, spune un oraș din Europa, ori poate Bali, dar nimic super costisitor sau cu reguli diferite de cele cu care ești obișnuit. Este posibil descoperi nu îți place deloc, nu e ca pe Youtube și vrei revii, așa nu vrei fii la mii de kilometri de casă și fi dat o avere pe cazare și avion.

Optează pentru un hub de nomazi, de preferat, mai ales dacă ești începător și ai multe temeri. Există nenumărate, atât în Europa, dar mai ales în Asia de Sud Est și America Latină. De cele mai multe ori, contra unei taxe, ai cazare, acces la internet, la bucătărie, plus, cel mai mare avantaj, întâlnești oameni ca tine, din toată lumea. Unii îți pot deveni prieteni, cu alții poți chiar legi relații profesioanle sau dezvolți un proiect nou. Recomand în acest sens un site cu o mulțime de locații: wifitribe.co.

Analizează atent costurile clare, dar și pe cele posibile. De exemplu, dacă stai în chirie, gândește-te vei plăti două chirii în același timp. Posibil ai nevoie de mașină acolo, de mâncare, de buget pentru vizitat și ieșiri. Și o asigurare de călătorie serioasă, pentru nu vrei riști vreo spitalizare. Nu te gândi ție nu ți se poate întâmpla, mai bine fii sigur. Apoi, pune deoparte niște bani pentru neprevăzut precum bagaj pierdut, telefon stricat, mutat cazarea și multe altele. zice ideal este te poți baza pe cineva din țară care, în caz de o urgentă, te poate ajuta cu bani, măcar temporar.

Atenție alegi o destinație unde internetul merge bine și uită-te și ce fus orar are, mai ales dacă ai clienți români și depinzi de orele lor pentru diferite calluri și meeturi. Personal, am avut mari probleme cu internetul în Mexic. Ia-ți proiecte în avans din țară, planifică cum vei munci. Nu uita încărcătoarele, un telefon de rezervă pentru al doilea SIM, gândește-te e posibil nu mai ai un birou fizic, încearcă nu ai prea multe bagaje, un plan cu tot ce crezi îți e necesar, atât pentru tine, dar și pentru munca efectivă.

Discută cu cineva, de preferat pe care îl știi, care a locuit o perioadă acolo unde vrei tu pleci. Nu contează a fost nomad digital sau nu, ci e important îți dea niste insighturi clare despre împrejurimi, zona unde vei avea cazare, dacă e periculos, ce nu ratezi, de ce te ferești și multe altele. Niciun Google sau vlog nu îți vor fi real utile precum o persoană care a stat acolo.

Nu îți pierde capul și nu uita nu ești în vacanță! Mind setul unui nomad digital e total diferit de a unui turist. Tot din experiență, am plecat acum un an cu alte prietene lucrăm din Grecia. 3 din 4 nu s-au bucurat de plecare foarte mult, deoarece le frustra faptul minim 8 ore stăteau la laptop în casă. Nomad digital NU înseamnă turist, ci un om care alege lucreze din alt loc, dar cu acceasi seriozitate. ți propriul program, dar fii inteligent și încearcă faci un balans între muncă și viața personală care îți permită câștigi și bani, dar și ai cât mai multe experiențe.

Conștientizează nomad digital vine cu o mulțime de avantaje, înseamnă dezvoltare personală, învățare, schimbare, dar și momente când vei fi singur, când îți va fi dor de casă, de patul tău, de familie, pisică sau prieteni. Încearcă te detașezi, nu te lași purtat de melancolie și, eventual, îți faci un ritual din a discuta cu cei dragi, astfel încât nu simți atât de mult distanța.

ți conexiuni în locul în care mergi, vorbește cu localnicii, cu alți nomazi, spune-le ce faci, mergi la un curs acolo, fură idei sau meserie, lucrează la tine și dezvoltarea ta emotională, nu doar pentru clienții care îți plătesc facturile. Frumusețea de a fi nomad digital este îți faci networking. Poți cunoaște persoane pe care le vizitezi peste ani, în țara lor de origine, poți deprinzi și alte limbi străine, poți deveni mai empatic, poți scăpa de prejudecați culturale, poți îți dai voie vezi cum trăiesc și gândesc și alte popoare, ori cum ar fi te fi născut în total altă cultură.

Just enjoy! Adică, dacă tot ești departe, nu uita te și distrezi, cunoști oameni, îți faci prieteni, experimentezi mâncarea locală, iei locul la pas, mergi la activități de grup, în tururi, la obiective turistice. Profită de acel loc care îți e “casă” temporar.

Sper îți fie de folos și ai curaj devii digital nomad, dacă e pe lista de dorințe. Am dezvoltat mai mult, cu exemple și idei și în cartea mea, “Freelancing de la zero la succes”, pe care o poți comanda aici. Dacă vrei avem o întâlnire dedicată subiectului, poți contacta mai jos, prin formular, și putem dezbate aplicat, pe cazul tău, pentru ca tu ai cea mai potrivită experiență pentru tine și personalitatea ta!

 

 

  • 36
    Shares
  • January 14, 2023
-->

Poate te interesează

Lecții din cei 6 ani pe cont propriu, de la freelancer la antreprenor
September 05, 2024
De ce ții cont înainte de a face un website + componentele sale
November 29, 2023
5 ani de antreprenoriat – 5 lecții esențiale
October 17, 2023
S-a lansat “START în freelancing în digital” – program 1 lună
September 19, 2023
De ce să participi la Training Intensiv Facebook & Instagram Ads
August 09, 2023
Câteva recomandări pentru antreprenori înainte de a-și pune brandul în online
July 03, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *