CUSCO, orașul plin de energie situat la 3399m altitudine


Cusco e un orășel în care inevitabil vei poposi dacă vizitezi Machu Picchu. Cusco e magic, e cochet, e surprinzător, e situat la 3399 m altitudine, este un simbol pentru Peru, este fosta capitală a Imperiului Incaș. Cusco e o poveste, e un loc încărcat de energie, recunoscut pentru experiențele spirituale care se întâmplă aici. Cusco e turistic, fără a-și pierde din autenticitate. Cusco e ideal pentru vacanțe în doi, cu familia, de unul singur, pentru odihnă, pentru redescoperire, pentru relaxare, pentru meditație, pentru drumeții, pentru a descoperi o urmă de istorie și a-ți încărca bateriile. Cusco este extrem de sigur, spre deosebire de Lima. Nu e cel mai ieftin, dar nici scump. E ciudat uneori deoarece taxiurile nu ajung la cazare în vârf de munte, pentru că te poți rătăci printre străduțe foarte mici, pentru că la orice pas poți da de o alpaca. E diferit de tot ceea ce eu am văzut și garantez că oricine ajunge aici va avea aceeași senzație.

Câteva lucruri care m-au șocat în Cusco

Bun, acum să depășim partea romantică și să vă spun câteva lucruri care m-au șocat în Cusco. Am ajuns într-o dimineață devreme pe aeroport, din Lima. Biletul de avion intern cu low cost e ieftin, undeva la 50 de euro. Doar în Asia am mai văzut așa hărmălaie la ieșire, zeci de taximetriști care asaltau călătorii și le propuneau un preț bun. O nebunie de care am scăpat cu greu și am luat Uber. Da, există, dar e mai scump ca un Taxi, aveam să aflu ulterior. Mașina m-a lăsat într-o mică piață de unde a trebuit să mai urc încă 20 de minute, pe străduțe extrem de înguste, cu trollerul de 23 de kg, ceea ce a fost un chin. La cazare, recepționerul nu știa engleză. Și nimeni de acolo. Apoi, deși camera era decentă și avea o priveliște super frumoasă, condițiile nu erau tocmai cum mi le imaginasem. În prima seară nu am avut apă deloc, am plâns, am folosit apă plată la sticlă. În zilele următoare m-am spălat cu apă călâie, deoarece se pare că peste tot în Cusco au probleme cu presiunea. Sau poate am nimerit eu prost. În orice caz, recomand să plătiți un pic mai mult dacă vreți să aveți condiții ok. Hostelul a costat cam 100 de euro 3 nopți.

Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi în Cusco

Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi în Cusco: cină la restaurantul cu cea mai frumoasă priveliște din Univers – Limbus Resto Bar; o cafea la o terasă atât de mică, tip balcon, în Plaza de Armas; vizitat diverse ruine; un Pisco Sour într-un bar unde se cântă muzică peruană; poză cu lame și alpaci, alături de femei îmbrăcate precum incașele; apus în Plaza de Armas printre localnici care își plimbă câinii, copii care aleargă, bătrâni care citesc ziare; să cumperi diverse suveniruri locale precum țesături, miniaturi de alpaca, instrumente muzicale, brățări împletite și multe altele; să cumperi legume, fructe, brânzeturi și alte produse tradiționale din Piața San Pedro și de la băștinași care întind direct în stradă tot felul de tarabe improvizate; plimbare printre străduțele pline de graffitti și artiști locali. Nu îți ajung 2-3 zile, dacă vrei realmente să te bucuri, deoarece fiecare colț este fascinant în felul sau.

Dacă ajungi în Cusco și nu ești obișnuit cu aerul de munte, e posibil să ai probleme și dureri de cap în primele zile. Recomand să ai ceva pastile la tine, pentru a te acomoda. Eu nu am avut probleme. Sunt câini pe stradă, apa de la canal nu e potabilă, există și o parte de oraș neinteresantă cu mini blocuri și străzi ca în Europa, unde nu vrei să ai cazare. În rest, poți plăți folosind cardul mai oriunde, găsești ATMuri, ai multe opțiuni de mâncare, cu precădere fructe de mare, există viață de noapte, o să faci multe poze și o să înțelegi de ce Cusco are o energie specială. Recunosc că mi-ar plăcea să mai revin aici, măcar o dată în viață!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • August 12, 2019
-->

Poate te interesează

UBUD – Experiențele mele preferate
June 21, 2020
DE CE M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE CANGGU – BALI
June 17, 2020
Am plecat cu Ambasada în Indonezia
May 25, 2020
City break în Edinburgh și monstrul din Lock Ness
February 22, 2020
Tur de 1 Zi: Betleem – Ierusalim – Marea Moartă
December 12, 2019
Vacanță în Tel Aviv, un oraș fascinant și surprinzător
November 27, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *