Despre autenticitate și greșeli. Post Webstock.


Dimineața la Webstock a început cu o discuție la cafea. Așa se întâmplă de fiecare dată, mai ales când se adună oamenii din online în offline. Uneori discuțiile dintre prezentări sunt cele mai spumoase. Vorbeam cu câțiva influenceri, pentru că fiecare este unul pentru comunitatea lui, despre greșeli. Ca o întâmplare. Apoi am auzit această întrebare adresată speakerilor de către moderator sau de către public.

S-a discutat la cea de a 9-a ediție Webstock despre greșelile făcute pe internet. Cu toții le-am făcut, unii încă le facem, cu siguranță vom mai face. Unele greșeli pot fi trecute ușor cu vederea de public, altele te descalifica definitiv până o să dispari. Sunt cazuri recente și de vlogger și de blogger care au făcut declarații publice deplasate fie pe probleme sociale sau politice, ceea ce le-a atras nu doar “hate”, ci și izolarea sau scăderea dramatică a atenției. Alții au amintit de greșeli tehnice precum alegerea hostingului greșit pentru blog, aparatură necorespunzătoare pentru vlog, despre expunerea prea mult a vieții personale fără a gândi consecințele pe termen lung, despre asocierea cu branduri greșite, despre acceptarea unor condiții doar pentru bani. Nu știu câți din cei mai noi vor învață din experiența celorlalți. Posibil că vor trece succesiv prin toate. Ceea ce cred eu este că nu e o greșeală să greșești cât timp înveți și nu mai repeți. E o greșeală să persiști și să nu asculți de nimeni și, mai ales, să nu ai capacitatea de a recunoaște în încăpățânarea de a o ține doar pe a ta. Iar asta fac mult prea mulți oameni “cu voce” din online.

Despre autenticitatea, într-o formă sau alta, s-a discutat poate cel mai mult. L-am auzit pe Selly (vlogger clasa a X-a cu peste 800.000 abonați pe Youtube) spunând că îl deranjează când un brand îi spune cum să se comporte în clipurile lui. Oameni din agenții au prezentat câteva campanii unde a existat asociere cu endorseri, adică cu persoane cunoascute care recomandă un anume brand. Cheia succesului acestor campanii este selecția influencerilor care pot vorbi autentic despre produsul sau serviciul în cauză. Se vede instant când ceva este forțat. Am mai zis-o și înainte, dar, eu cred că atât timp cât cineva îmi vorbește despre un brand care l-a ajutat sau i-a făcut viața mai bună, iar eu simt că empatizează cu mine și că nu o face doar pentru bani, poate să fie reclamă. Autenticitatea de a livra un produs bun, de a fi tu chiar și în condițiile unui brief clar, cred că este ingredientul secret pe care îl au oamenii care au reușit să își facă comunitățile lor, mai mici sau mai mari.

Dacă ar fi să leg cele două teme și să sumarizez această ediție de Webstock, ar fi așa: cred că în prezent brandurile ar trebui să se asocieze cu influencerii potriviți (învățând din greșelile din trecut) cărora să le dea libertatea de creație și șansa de face conținut (din care o mare parte să fie Live) și CU AJUTORUL CĂRORA să devină mult mai autentice și să ajungă la publicul țintă!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • October 1, 2017
-->

Poate te interesează

Cum crești artificial un cont de Instagram
October 29, 2019
Cum se lucrează cu Influencerii
September 30, 2019
Ce pierzi atunci când nu ai o Strategie de Digital pentru brandul tău
August 15, 2019
În 2019 brandurile trebuie să devină mult mai responsabile social
January 24, 2019
Poate 2019 va fi despre naturalețe în Social Media. #farafiltredupademachiere
January 16, 2019
10 pași pentru o colaborare eficientă cu Influencerii
October 23, 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *