Posesivitate în cuplu în exces sau până permiți să fie!


Să ne înțelegem de la început: posesivitatea și gelozia nu au nimic de a face cu iubirea. Ambele sunt derivate din frică. Iubirea înseamnă acceptare, încredere, devotament, a oferi. Frica vine cu neîncredere, răutate, minciună, control și tot ceea ce face ca o relație dintre doi oameni să fie catalogată drept nocivă. Problema într-o relație toxică este că, de multe ori, fie ești orbit de îndrăgosteală și nu poți analiza cu obiectivitate; fie ai mers prea departe în poveste, cu speranța că se va schimba ceva pe parcurs, iar acum îți este tot mai greu. Egoul te face să rămâi, îți spune că tu vei fi altfel, că față de tine se va purta diferit. Egoul este tot parte din familia fricii deoarece este cel care nu ne lasă să fim liberi, să iubim liber, să conștientizam că nimic și nimeni nu ne trebuie pentru a ne considera compleți. Egoul creează probleme, posesivitatea le amplifică, apare un cerc vicios în care vrei să pleci, dar mai rămâi; în care nu mai înțelegi de ce și dacă iubești; ce e în neregulă cu tine și dacă se va termina foarte prost sau veți găsi împreună o cale salvatoare. Invariabil se termină. Uneori foarte prost.

Fiecare dintre noi are o doză de gelozie, mai mult sau mai puțin justificată. Cu toții ne-am dori ca persoana dragă să aibă ochi doar pentru noi sau, în funcție de ce limbaj al iubirii ne coordonează, să petreacă mai mult timp cu noi. Există însă o limită care nu poate fi definită clar care indică că unul din cei doi sau ambii suferă de posesivitate. Controlul asupra celuilalt poate fi atât de subtil încât să nu fie perceput, dar el există și își va spune cuvântul în timp. Alteori controlul înseamnă agresivitate fizică sau verbală, amenințări sau maltratări. Oamenii bolnav de posesivi manifestă semne încă din primele momente, dar cine are ochi să le vadă, când ți-a căzut cu tronc și ai vrea să te țină de mână și să îți arate stelele. Totuși, după o perioadă, posesivitatea se accentuează și creează invariabil probleme, frustrări și cicatrici, fizice sau pe suflet. Cred că cei care vor să controleze alt om sunt bolnavi sufletește, cred că trebuie să se caute, că nu au fost iubiți sau ascultați când erau mici, că își caută victime pe care să se răzbune pe greșelile altora. Și o fac, chiar fără voie, chiar cu cei care îi adoră și pe care, poate, și-ar dori să fi știut să îi fi iubit sănătos.

Semne că persoana în cauză este foarte posesivă există și sunt destul de similare. De cele mai multe ori posesivitatea se manifestă, în primă fază, în plan sexual. Inițial nu displace, chiar poate da dependență. Adusă la extremă, mai ales când cei doi nu sunt pe aceeași lungime de undă, vine cu repercursiuni, șantaj psihologic și chiar vătămări corporale. Urmează o zi când îți cere să te îmbraci într-un fel, în care îți impune să faci un anume lucru, când uită să mai țină cont de părerea ta, când te amenință că fie este astfel, fie te părăsește. Posesivii nu îți dau pace nici măcar dacă s-a terminat și verifică din umbră, uneori cu insistență, ceea ce faci, cum și cu cine ești. În unele cazuri devin agresivi, amenință că îți vor face rău, joacă rolul de victime, devin niște actori fascinanți pe care tinzi să îi crezi dacă nu știi contextul. Posesivii investighează, nu dorm liniștiți dacă se simți trădați, sunt paranoici pe alocuri, tind să te acapareze departe de prietenii tăi sau ai lui pentru a nu pierde controlul. Nici telefonul nu e indicat să îl lași în prezența lor sau, cel puțin, nu fără parolă. Sunt irascibili, le sare țandăra rapid, alterează de la o stare la alta, de la țipete la cele mai dulci vorbe. Posesivii au un dar de a manipula care funcționează atâta vreme cât ești în perioada oarbă. Mai apoi sperie și pun pe fugă. Culmea este că unii nu se pot rupe ușor și permit mult și bine, uneori după o criză majoră, până să spună definitiv și iremediabil adio.

Posesivii se pot vindeca. DAR, ține doar de ei să se ajute. Nimeni nu le poate cere să meargă la psiholog. Posesivii își recunosc foarte greu situatia deoarece se cred perfecți, nu vor să cadă de pe piedestalul unde s-au plasat și de unde au impresia că pot trage sforile că niște păpușari care controlează ființele care au avut nenorocul să îi iubească. Pierd persoane minunate, se ridică, caută alte victime, o iau de la capăt. Cei mai mulți rămân în relații deplorabile până îmbătrânesc.

Poate merită compătimiți, poate merită detestați, dar ceea ce are nevoie un om posesiv este să fie iubit liber, prin puterea exemplului, astfel încât să perceapă cum ar fi dacă ar renunța la control în favoarea iubirii! 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • July 11, 2018
-->

Poate te interesează

Teama de a avea bani
August 30, 2020
Lucruri mici pentru o viață eco
July 22, 2020
Despre echilibru emoțional
June 24, 2020
Cum se schimbă relațiile de prietenie odată cu maturizarea
May 26, 2020
Ce am învățat după 1 lună de izolare singură
April 25, 2020
Pentru ce sunt recunoscătoare în izolare
March 31, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *