Ești consecința propriilor alegeri, nu o victimă!


Era o vreme când mă victimizam și îmi plăcea să cred că nimic nu se petrece din vina mea. De fiecare data erau de vina părinții că nu am toate posibilitățile din lume, sistemul că nu oferă șanse pe măsura dorințelor mele, iubitul că nu se mai poartă ca la început, prietenii că mă ceartă, cei din jur că nu mă înțeleg. Oricine, mai puțin eu. Și am ținut-o așa vreme îndelungată. Apoi am decis că vreau să schimb ceva și să ies din acea bulă toxică. Nu a fost ușor. Ba din contra. Mi-a luat ani de zile să caut o cale de a mă elibera de ipostaza de victimă, să accept că nimeni nu are mai multă putere asupra mea decât ofer eu și că ține doar de mine pe ce cale aleg să merg.

Vindecarea este anevoioasă, presupune lacrimi, căutări, introspecție profundă, ajutor specializat în unele situații, meditație, nopți nedormite și întrebări repetate la infinit care nu par că au un răspuns. Dacă ești dispus să treci prin tot acest proces și înveți să îmbrățișezi schimbarea, vei descoperi la final un alt om și o versiune mai bună a ta. Primul pas este să vrei și să poți înțelege că ține doar de tine să ieși la lumina și să nu lași pe nimeni să îți conducă gândurile și stările. Sigur că există persoane care te vor răni, chiar fără motiv. Sigur că viața aduce și situații complicate care nu țin de tine, precum o boală, o situație complet neașteptată, o pierdere. A accepta că nu ești victima situațiilor, locurilor, oamenilor și a societăților în care trăiești nu înseamnă a te izola într-o bulă. Ceea ce trebuie conștientizat la nivel profund este că trecutul nu poate fi schimbat. Nu el te caracterizează. Viitorul este imposibil de vizualizat. Îți rămâne prezentul, cel în care te poți scutura după orice încercare, fără a da vina pe cineva sau pe ceva. Mergi mai departe cu inima deschisă și cu fruntea sus!

Suntem consecința propriilor alegeri, chiar dacă nu toate au depins de noi. Deși pare imposibil uneori, putem schimba totul, fără a ne agăța de ceea ce a fost. Iertarea celorlalți, a noastră înșine, a contextului de a fi undeva, iertarea în sine aduce liniște. Nu suntem victime, nu pierdem războiul cu una, două sau nouă bătălii. Avem forța, iubirea și îndârjirea să facem aproape orice. Ideea este să nu lăsăm situații nefericite din trecut și oamenii care nu ne-au iubit sau sprijinit cât considerăm că meritam să ne înrăiască. Fă ceva diferit, alege altfel de oameni, descoperă o altă latură a ta, schimbă direcția, doar fă ceva și ieși din starea de comoditate și din rutina robotică, agățat de trecut! Trucul schimbării de la victimă la luptător este să accepți ceea ce a fost cu iubire, să poți păstra ce a fost frumos, să înveți din greșeli și să îți permiți să crești ca om. Și crede-mă, nu sunt vorbe mari, nici exagerări, ci doar experiențe pe care le-am trăit și care m-au făcut ceea ce sunt azi!

Foto: Tumblr

 

  • January 4, 2017

Poate te interesează

tumblr_mdur1p0Sxq1r34hbfo1_500
Oamenii consumatori de timp
March 29, 2017
tumblr_oaxa3550WQ1rhtjfto2_1280
Marș pentru ce fel de viață?
March 27, 2017
33993066748611fb3f6779a876d3d392
În lumea bărbaților puțin prea frumoși
March 24, 2017
tumblr_ncuo4rPNQm1qzftgao1_500
Idei pentru prima întâlnire în doi
March 16, 2017
17156038_10155116615268256_3143236044360925229_n
A fi sau a nu fi Digital Nomad
March 07, 2017
_MG_6689
Curățenia de primăvară începe din interior!
February 28, 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *