Nu mancati carne? Sunteti bolnav(a)?


Unii dintre noi am ales, la un moment dat in viata, sa nu mai mancam deloc carne. Exista o multime de motive pentru a lua aceasta decizie, fiecare om cu ideile lui, cu credintele sau cu o covingere strict personala legat de acest subiect. Eu una ma simt mult mai bine de 3 luni de cand am renuntat complet la acest aliment. E drept ca nu am fost niciodata o impatimita a fripturilor, a carnatilor, a tocaturilor si a altor minunatii, dar decizia a venit dupa ani buni de citit si investigat despre ceea ce inseamna sa nu mai ai deloc in alimentatie produse din carne. Drumul catre ceea ce imi doresc: sa mananc cat mai putine produse procesate, sa renunt si la oua, branzeturi si peste este lung si nu stiu daca voi reusi vreodata. Cert este ca ma simt mult mai fresh acum, ca imi pare ca am intinerit, ca tenul meu arata mai bine, ca nu adorm niciodata cu o senzatie de prea plin si ca nu mai sunt tentata sa cad in pacatul gratarelor si a grasimilor nejustificate pentru organism.

Intr-o tara in care mi se pare ca inca traim pentru a manca, ca nu am depasit lipsurile din comunism, ca ne distram maxim doar cand mesele sunt prea pline si ne intrecem in burti, cand daca nu mananci carne esti privit putin suspect. Personal, cand vorbesc cu altii despre acest lucru primesc reactii de genul: esti bolnava?, dar ce ai patit?, tii regim? pana la sprancene ridicate si aluzia ca am intrat intr-o secta sau ca m-am pocait. E drept ca sunt(em) destui si cei care cred(em) in vegetarianism, raw veganism si alte din astea, dar e interesant de analizat si ceea ce se petrece in jur. Cred ca si asta spune multe si despre nivelul de civilizatie al tarii, daca ar fi sa il comparam cu modul de viata al suedezilor, al elvetienilor sau al olandezilor. La noi porcul este inca cea mai buna leguma si nimic nu merge mai bine precum sorici in sos de jumari pe o pulpa grasa de porc, cu ceva afumatura si garnitura de aripioare.

Daca ar fi sa fac un top al situatiilor cand tu te vei simti prost ca nu mananci pana cazi sub masa si poate cumva ciudat ca alegi legume, fructe si un pahar de apa in detrimentul carnii, acestea ar fi:

  • cand mergi cu un grup undeva si se pun mese de 10 ori pe zi. Acest gen de reuniuni mi-a dat mereu impresia ca am venit sa murim mancand si ca vom pleca de acolo cu salvarea direct la dezintoxicare
  • cand ajungi acasa la parinti/bunici/rude si se supara pe tine ca le refuzi mancarea, chiar si atunci cand esti deja la al 3-lea fel la o singura masa
  • cand esti la o petrecere de firma/bairam/zi de nastere/sindrofie si ne intrecem in terminat de platouri cu tot felul de aperitve, snitele si alte aripioare picante
  • cand iei masa la un restaurant unde salata este servita doar ca si garnitura si nu poti sa o comanzi altcumva. Am intalnit cazuri cand mi-au impus sa iau si fel principal, adica friptura, pentru a putea cere si legume la gratar/salata de rosii, se varza sau cartofi gratinati.

Daca ai depasit aceste situatii si nu ai simtit niciun moment dorinta de a manca preparate din carne, atunci te felicit! Lasa-i sa spuna ce vor, priveste cu intelegere si zambeste. Tot tu vei arata si te vei simti mai sexy, mai bine si vei fi mai increzator pentru ca te respecti pe tine incepand cu alimentatia. Fie ca esti carnivor sau nu, important este ca mintea ta sa fie in completa armonie cu organismul, sa te simti energic, sa ai suflu cand faci miscare si sa zambesti cu ochii si inima. Mai departe, orice cale alegi, orice mananci si oricum te vor privi ceilalti, este total irelevant. Gandeste-te doar la un lucru: cum iti tratezi corpul si cum te astepti sa te rasplateasca? Atat! 🙂

Foto: venusbuzz.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • August 28, 2015

Poate te interesează

Ce am comandat de pe VitaMIX.ro și nebunia cu Pudra de Matcha (P)
May 31, 2019
Am descoperit Vinurile de Măcin (P)
June 18, 2018
Condimental de Calif aduce Kebun – cel mai cool kebab reinventat
July 02, 2017
POESIA – bucătărie italiană și decor de poveste
April 13, 2017
Laptele nu este un aliment benefic pentru adulți
January 21, 2017
Urechi de lemn și alte bunătăți chinezești pentru vegetarieni de la Wu Xing (P)
November 15, 2016

1 Comments

Ramona
Reply September 4, 2015

Cel mai greu mi se pare sa schimbi o mentalitate, dar nu imposibil. Atunci cand ai argumente si vii cu alternative, schimbarea este mai usoara. Descopar din ce in ce mai multe ferme cu legume organice, producatori sau importatori de seminte, germeni, oleaginoase, site-uri de profil, expozitii raw, restaurante, incat sunt tare bucurosa ca avem de unde alege. Pentru a depasi barierele puse de semeni "binevoitori", cum spuneai si tu, zambeste si mergi mai departe.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *