Eliberează-te de lucruri materiale inutile pentru a primi mai mult!


Nu știu dacă ni se trage de la etapa comunistă în care a fost o bună bucată de vreme România sau de la valul consumerism, dar noi românii avem o mânie să adunăm cele mai inutile lucruri. Cred că oricine are în casă o tonă de pungi strânse de la supermarket și de la cadouri. Haine, pantofi, străchini, căni, agende, orice pitim și depozitam, doar nu ne-am desprinde de ele. Casele sunt ticsite de lucruri pe care nu le utilizăm mai niciodată, dar pe care le ținem și care ocupă inutil spațiul. Îmi amintesc că în copilărie, în orice casă mergeam, vedeam tone de obiecte în vitrine, de la balerine și peștișori, până la suveniruri luate de pe te miri unde. Apoi, cine nu știe cămara care stătea să pice de bidoane, cutii și cutiuțe, pături, jucării din preistoric și ce mai avea fiecare gospodărie pus acolo.

Anul acesta, după ce am revenit din Asia, am început operațiunea sortare, aruncare, dat mai departe sau donare. Am fost mirată să văd zeci de pixuri vechi, oje, pantofi de care uitasem, bluze din facultate, obiecte promoționale, așternuturi uzate și dosite în sertare și câte și mai câte. Știu că am eliminat atunci doi saci. Am descoperit astfel că îmi place să arunc, să mă descotorosesc de obiecte materiale. Am mai aflat că, invariabil, după fiecare astfel de intervenție, vin lucruri noi, mai frumoase și cu mai mult sens în exsitenta mea actuală. Am realizat că nimic material nu ne trebuie cu adevărat și că se poate trăi fără orice, indiferent de ceea ce pare la prima vedere.

Personal, nu sunt adepta proprietăților, nu am o casă pe numele meu și mai nimic altceva. Excepție face automobilul, luat în urmă cu mulți ani și pe care eu îl cred util cu precădere pentru drumurile către ai mei, mers la cumpărături, evitat mijlocul de transport în comun sau taxiul în București care sunt mult sub ceea ce există în țări mai civilizate. Analizam recent că, dacă aș decide să plec mâine în lume, aș putea depozita cu ușurință totul într-o cameră și dusă aș fi. Am un atașament față de laptop și de camera cu care filmez, dar asta deoarece mă folosesc constant de ele pentru a-mi câștiga existența și deoarece sunt parte din mine și ceea ce fac în prezent. În rest, sunt conștientă că hainele sunt cârpe, că gențile se strică, pantofii se tocesc, cosmeticele se consumă, bijuteriile nu sunt necesare. Ok, să fiu total sinceră, cred că aș păstra și telefonul mobil, aparatul de cafea, cărțile, trollerul, dar cam atât.

Înțeleg de unde vine mânia oamenilor de a acumula lucruri. Acestea pot ameliora alte frustrări, susțin un anume statut social, ușurează traiul, ne cresc moralul, ne dau sentimentul că suntem puternici. În definitiv, lucrurile materiale sunt extrem de efemere, nu le luăm cu noi mai departe și cred că nu merită să le alegem în detrimentul altor experiențe precum aceea de a partipa la un curs, o călătorie, mai mult timp cu cei mici. Când ne uităm în urmă nu ne amintim de lucruri, ci poate de un dar special de la o persoană dragă, de ceva personalizat, de un mesaj, de o clipă. În aceeași notă, brandurile nu sunt relevante, ci calitatea produselor și efectele acestora. Iar la final aș provoca pe oricine, snob sau nu, parvenit sau nu, zgârcit sau nu, să experiementeze o zi în care să caute prin casă tot ce este în plus, apoi să le ducă direct la gunoi sau să le ofere celor mai puțini norocoși, dacă nu sunt deteriorate. Garantez eu că se vor întâmpla minuni ulterior și că va primi de două ori mai mult!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • November 11, 2018

Poate te interesează

Cum identificăm și cum controlăm anxietatea
February 25, 2020
Cum am rămas fără motor la mașină de la un schimb de ulei
February 18, 2020
Frustrarea ne face mai răi sau ne face să evoluăm. Doar o alegere.
January 26, 2020
De la 2019, un carusel de trăiri și emoții, spre 2020 cu noi intenții
December 26, 2019
De ce să donezi și/sau să faci voluntariat
November 24, 2019
Câteodată te schimbi enorm într-un an de zile
October 31, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *