A trăi și a îmbătrâni frumos sunt doar o alegere


Presiunea socială nu a fost inventată în era Instagramului, nicidecum. Faptul că acum suntem în orice moment bombardați de informație, de clipuri inspirationale, de chipuri perfecte pe rețele sociale, de povești frumoase în social media nu este cu nimic mai rău decât era înainte. E doar mai expus totul. Și mă gândesc la presiunea socială imensă care a existat pe vremea părinților sau a bunicilor noștri, din partea rudelor, a vecinilor, a colegilor, a oricui. Cel puțin acum, în dominația Facebook și Youtube, în țările dezvoltate am reușit să scăpăm de prejudecăți (în mare parte) și să conștientizam că viața ține de propriile alegeri, iar părerile altora nu sunt relevante.

A poza în ceva care nu te reprezintă a existat în toate erele și nu cred că ține de filtre și postări în online. Mai relevant este că, pentru prima oară în istoria umanității, se ridică întrebări, se scriu cărți, se face artă, apar filme și documentare despre a trăi frumos, a îmbătrâni echilibrat, a armoniza exteriorul cu interiorul și a învăța să găsești bucurii în cele mai mărunte lucruri. Și acesta este unul dintre motivele pentru care mă bucur că m-am născut în aceste timpuri și cred că noi suntem primii oameni care vom și reuși să facem asta, indiferent de ceea ce va urma, dar mult peste ceea ce au reușit cei din generațiile precedente. Medicina a avansat, vârsta medie a crescut considerabil în ultimii 100 de ani de la 30 la aproape 80 în cazul femeilor. Avem privilegiul de a prinde mai multe zile de naștere, de a experimenta, de a ne da timp pentru anumite etape precum aceea de a aduce pe lume un copil. Desigur, există și un dezechilibru la nivel global deoarece resursele sunt limitate, iar populația îmbătrânită depășește numărul copiilor, tot pentru prima dată în istoria umanității.

Celebra sintagmă “30s are the new 20s”, precum și 40 noii 30 nu sunt degeaba. Emoțional și fizic ne simțim cu toții mai tineri decât ceea ce credeam sau știam când eram mici. Iar asta este minunat. Totuși, bucuria de a aduna un an în plus nu este mereu celebrată deoarece fizic ne simțim mai slabi, suntem mai predispuși la boli, nu mai avem atât de multă energie ca la 18 ani. În același timp, avem maturitate, devenim mai înțelepți, avem o sumă de experiențe la care nu am renunța deoarece sunt parte din noi. Oricât am fugi de vârsta noastră reală prin diverse metode artificiale, nu putem scăpa de îmbătrânire. Fiecare dintre noi. Și e minunat, cu riduri, cu încercări, cu șansa de a trăi mai departe, cu tot ceea ce acumulăm.

Dar, ține numai și numai de noi cum alegem să îmbătrânim. Exercițiile fizice constante, mâncare sănătoasă, renuntatea la fumat, dormit suficient – toate fac parte din arsenalul de unelte pe care le putem utiliza. Totuși, mai important de atât este să lucrăm la partea noastră spirituală, să învățam să ne iubim pe noi, să dăruim, să îi prețuim pe alții. Se poate cu psiholog, yoga, meditație, rugăciune, aprofundare, plecat în munți sau prin insule, dar și dacă ai un stil de viață normal, într-o metropolă agitată. Înțelegerea faptului că totul se întâmplă firesc, fără să fie nevoie să te stresez de două ori mai mult, fără să îți dai energie din tine în discuții meschine și superficiale, fără să privești la vecini aduce cu sine o stare de bine interioară. Ea poate fi menținută atât în zilele bune, precum și în cele mai negre. Și cred că aceasta este metoda de a îmbătrâni frumos: echilibrul interior indiferent de condițiile exterioare. A conștientiza că nu ești degeaba aici, că nu ești un job, nu o poză de profil, nu doar o soție, nu doar un băiețel cu glumițe, nu doar un corp ridat… înseamnă a alege să pui accent pe latura spirituală. Și mai cred că prea puțini știu să îmbătrânească frumos deoarece iau în râs aceste lucruri, așa cum, de fapt, râd de ei înșiși, nu pricep nimic din ce se petrece cu ei în afara rutinei cotidiene și nu reușesc să discute cu ei nici măcar o data în viață. 

Fericirea, iubirea față de tine și de alții, îmbătrânirea frumos – fiecare din ele ține de o alegere și nimic mai mult. Tu poți decide să te respecți, să îți prețuiești corpul, mintea și sufletul și să investești zilnic în tine pentru a le crește. Tu alegi și ce fel de persoane ai în jur, dacă te eliberezi de oameni și lucruri mici, dacă te complaci de dragul cuiva sau a banilor ori alegi să iei fiecare zi ca pe un dar. Și orice alegi e bine pentru tine, deoarece așa ai dorit. Nu e dreptul sau datoria nimănui din jur să te salveze ori să te judece. Avem însă opțiunea de a selectă cine rămâne și cine pleacă. Doar noi suntem cei care decidem dacă îmbătrânim frumos, cu capul sus, cu mândrie, recunoscători pentru fiecare secundă. Putem să intrăm în depresie din cauza unui fir alb sau să înțelegem că suntem norocoși că am trăit să îl prindem. A îmbătrâni frumos, la fel ca a trăi frumos, sunt o alegere și putem face din ea arta propriei existențe în acest Univers!

Foto: Tumblr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • January 10, 2019

Poate te interesează

Cum identificăm și cum controlăm anxietatea
February 25, 2020
Cum am rămas fără motor la mașină de la un schimb de ulei
February 18, 2020
Frustrarea ne face mai răi sau ne face să evoluăm. Doar o alegere.
January 26, 2020
De la 2019, un carusel de trăiri și emoții, spre 2020 cu noi intenții
December 26, 2019
De ce să donezi și/sau să faci voluntariat
November 24, 2019
Câteodată te schimbi enorm într-un an de zile
October 31, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *