10 lucruri de evitat atunci când călătorești


Dacă ai călătorit un număr de ani buni, sigur ai făcut și tu, măcar o dată, greșelile pe care eu una le-am făcut. Mă pregătesc de o nouă plecare din țară și sper, ca de fiecare dată, că acum am mai multă experiență și că am învățat din întâmplările din trecut. Unele, precum cele legate de un bagaj supradimensionat, sunt printre cele mai frecvente. Pur și simplu nu ne putem abține, cu precădere noi femeile. Dar, cum îmi propun să călătoresc inteligent, mă gândesc să vorbim despre obiceiurile proaste pe care le putem evita.

 • Cântărește bagajul în prealabil, dacă zbori cu avionul! Chiar dacă pare că a încăput totul în troller și că te încadrezi în mărimile cerute de compania aeriană, posibil să ai surprize la proba cântarului. Am pățit-o și am văzut destule cazuri în care 1kg peste limita admisă aduce un cost extra de niște zeci de euro. Pentru a nu începe vacanța cu un gust amar, asigură-te înainte să ieși pe ușă că e totul în regulă!
 • Pune strictul necesar în bagaj! Fă un plan pe zile a ceea ce vei purta, verifică vremea pentru a nu pleca cu 3 costume de baie, iar la locul faptei să descoperi că plouă torențial. Nu căra fier de călcat, uscător, poate nici gel de duș sau prosoape, dacă unitatea de cazarea le deține. Cel mai proobabil nu pleci la Săptămâna Modei (dacă da, atunci sari peste acest pas), așa că nu e nevoie să fii mereu la patru ace și să strălucești. Bucură-te de destinație cu un bagaj cât mai mic și comod de transportat.
 • Atenție la încălțăminte! Dacă plănuiești plimbări lungi, evită tocurile sau platformele. Niciodată nu este o idee bună să încalți o pereche nouă. O să te bată, o să îți dea o stare de disconfort care te va împiedica să te bucuri de vacanță. Teniși, sandale, espadrile sau papuci – alegerile perfecte întotdeauna și nici nu cântăresc mult.
 • Cosmeticele și produsele de baie ocupă mult loc în valiză dacă nu sunt drămuite atent. Există varianta mini pentru aproape orice fel de produs. Eu una strâng diverse mostre și le folosesc când plec undeva pentru a nu căra recipiente grele. Cred că nu trebuie să lipsească o cremă cu SPF, mai ales dacă vei sta mult în soare, un dezinfectat de mâini pentru că nu vei avea mereu unde să te speli, o cremă de față, una de mâini și un balsam de buze pentru a evita să revii deshidratat complet.
 • Nu schimba mulți bani în moneda locală! Te asigur că oriunde în lume ai un ATM și că în majoritatea țărilor, cu precădere din Europa și din America, se poate plăti cu cardul. Nu îți asuma riscul de a purta mult cash asupra ta. Plus că e posibil să rămâi cu ei și să pierzi astfel de două ori la curs valutar.
 • Cumpără dinainte de a porni la drum bilete de tren, vapor sau de autobuz de la aeroport în oraș. Verifică programul mijloacelor de transport pentru a nu afla acolo că nu ai o legătură bună. Sunt situații când poți pierde conexiunea între două zboruri sau rămâne blocat în alt oraș pentru că nu ai cu se să te deplasezi. Recent am fost la limita de a păți acest lucru, ceea ce ar fi presupus o noapte extra de cazare și alte bătăi de cap.
 • Nu pierde toată dimineață în hotel deoarece majoritatea obiectivelor turistice se închid pe la 6 seara. Dacă mergi 10 zile la plajă, e ok să dormi până la prânz. Altfel, puțină organizare îți dă șansa să bifezi cât mai multe atracții turistice, să te bucuri de lumină, să vezi în voie destinația și să acumulezi cât mai multe amintiri.
 • Nu intra în primul restaurant care îți iese în față, oricât de înfometat ai fi. Am pățit-o de ceva ori pentru că nu am mai avut răbdare și de fiecare dată am realizat că după colț există ceva mai simpatic. Și tot la acest capitol ar fi de spus că e de preferat să eviți zonele extrem de turistice deoarece prețurile sunt mult mai mari. Iar dacă vrei o anume cafenea sau un restaurant recomandat, sună și fă o rezervare deoarece riști să ajungi acolo și să nu fie mese libere.
 • Ia din timp bilete la galerii, muzee, spectacole și tot felul de alte obiective turistice. De obicei sunt mult mai ieftine, vei primi un discount de grup, te asiguri că alegi ora dorită pentru a intra și eviți să pierzi timp în vacanță cu astfel de căutări sau cu a sta la coadă.
 • Nu sta doar cu ochii în telefon sau de vorba cu cei cu care ai venit în vacanță. Farmecul unei destinații ține și de localnici sau de alți turiști ca și tine, de prin alte părți ale lumii. Află o poveste de viață nouă, încearcă să înțelegi cum trăiesc ei, ce mănâncă, ce le place. Fii deschis la a vorbi cu necunoscuți în călătorii deoarece uneori poate fi mai interesant decât orice fel de parc sau de muzeu.

Cam astea au fost cele 10 care mie mi se întâmplă cel mai des. Sunt curioasă dacă aveți și alte obiceiuri proaste în călătorii de care vreți să scăpați sau ce anume ar trebui să evit eu pe viitor. Le aștept mai jos în comentarii!

bea25x-l-610x610-bag-purse-new+years+resolution-clutch-handbag-makeup+bag-travel-black+letters-let+s+traveling

 

 • June 17, 2017

Poate te interesează

17156038_10155116615268256_3143236044360925229_n
Cele mai frumoase destinații în care am ajuns în 2017
December 27, 2017
she-cant-drive
Cele mai simpatice cupluri de Travel Vloggeri
November 30, 2017
viza_sua_353344_49460700
Cum obții viza de turist pentru America în 5 pași simpli
August 23, 2017
suprabus2
De ce nu m-a încântat Bucharest City Tour
August 22, 2017
18268202_386032601797722_5438629417070558478_n
7 sfaturi utile de la bloggeri și vloggeri de călătorie
May 15, 2017
arm1
De două ori Untold într-o singură vară!
May 10, 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *