Susțin eliminarea junk foodului și spun #nurisipeialimentare!


Suntem în iulie, dar eu o să vă vorbesc despre un eveniment care s-a întâmplat în mai. Pe 19 mai, Food Revolutin a demarat o campanie prin care s-a dorit implicarea a peste 180.000 de copii și părinți în susținerea ideii lansate în 2012 de către celebrul Jamie Oliver. Acesta are un proiect global de educație și implicare care își dorește eliminarea junk foodului din alimentația celor mici, dar și oprirea risipei alimentare. Școli private, de stat, chefi, nutriționiști, părinți, bunici și tot felul de platforme educaționale se pot alătura. Și, de ce nu, bloggeri și vloggeri de pe întreg mapamondul.

Eu sunt una dintre cele care spune #nurisipeialimentare!

Food-Revolution-Day-acum-si-in-Romania-800x500

Poate nu știați, dar, la nivel global unt peste 41 mil. de copii obezi sau supraponderali și peste 161 mil. de copii subnutriți care nu primesc o alimentație echilibrată care să le permită să se dezvolte fizic și mental. Discrepanța este uluitoare, chiar dacă pare că nu ne afectează în mod direct. Conform surselor OMS, România se situează pe locul 2 în UE ȋn ce privește obezitatea infantilă (față de locul 3 în 2013). Așadar, până să privim spre Africa și problemele ei, cred că este important să ne uităm în propria curte. Statisticile sunt alarmante și vorbesc despre nivelul de educație atât a părinților, dar și a instituțiilor de învățământ.

În România nu există ore de educație alimentară. Părinții care limitează accesul celor mici la dulciuri sunt considerați nebuni. Preconcepții precum aceea că dacă nu mănâncă o tonă de carne se va îmbolnăvi sunt peste tot. Am fost crescuți cu pâine cu zahăr între mese. Trăim în era fast foodurilor. Marea bucurie din copilărie era să ne facem ziua la Mc sau să ieșim la o pizza cu familia. Bunicii ne-au repetat că e bine “grasă și frumoasă”, că slana merge cel mai bine cu pâine albă caldă din cuptor și că poți mânca tot cozonacul dacă îți e poftă. Suntem prea săraci pentru a mânca sănătos așa că ne umplem stomacul cu gogoși și covrigi. Punem în coș o grămadă de snacksuri. Ne îndopam copiii, ne plângem amarul cu dulciuri, ne mândrim cu grătarele făcute și pare rușinos să spui că nu mănânci mici, burgeri sau tot felul de preparate grase din porc. Nu doar noi! Multe țări din această lume au înțeles greșit rostul mâncării.

jamie-family-hero

Food Revolution a lansat anul acesta petiția #Healthynothungry pentru eliminarea alimentelor tip junk food din alimentația copiilor și susținerea educației alimentare. În primăvară, în cadrul zilelor Școala Alfel a demarat “Școală de nutriție și stil de viață sănătos”, plus un eveniment la Grădina Verona. Aplaud aceste inițiative, dar este esențial să nu ne oprim aici ci să ne implicăm activ zilnic. Fiecare dintre cei care au înțeles că ceea ce mănânci spune despre tine dacă îți respecți trupul sau nu; cei care aleg un stil de viață în cunoștință de cauză; cei care cred că alimentele prea procesate nu au cum să fie sănătoase; toți aceștia trebuie să devină vocea #Nurisipeialimentare și a susținătorii alimentației sănătoase fără junk food!

Ține doar de noi să ne creștem pe noi și pe copiii noștri altfel. Iar ceea ce cred eu este că, la fel ca în orice, echilibrul este esențial. Poți să ai zile când îți faci o poftă, dar, dacă tot ceea ce îți oferi este grăsime, zahăr și alte prostii cu gust de carton, atunci ai o problemă. Important este să o conștientizezi și să iei măsuri. Chiar nu e greu să ai un stil de viață sănătos. La început îți impui, apoi devine firesc și nu vei mai dori să te întorci niciodată înapoi!

Poți deveni unul dintre revoluționari dacă semnezi petiția online – aici!

Foto: jamiesfoodrevolution.org

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • July 16, 2017

Poate te interesează

Sport echilibrat, nu trend, chin sau obligație
September 20, 2019
Fii alături de echipajul de raliu #324 și ajută-i pe pilot & copilot să continue cursa!
July 16, 2019
Yoga spirituală mi-a schimbat viața și m-a schimbat
July 11, 2019
Ce am comandat de pe VitaMIX.ro și nebunia cu Pudra de Matcha (P)
May 31, 2019
De ce am început să fac Yoga spirituală zilnic
February 04, 2019
Ortodontul m-a trimis la chirurgie dentară. Moft sau problemă de sănătate?
January 18, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *