Cât de prost stăm cu educația sexuală în România? (P)


Aș spune că am tot văzut campanii care încearcă să îi educe pe români în direcția renunțării la tabuuri în ceea ce privește educația sexuală. Cu toate astea, știm cu toții că situația e încă dramatică, cu precădere în orașele mai mici și în zonele rurale. Cu siguranță că această lipsă de curaj vine din trecutul părinților noștri crescuți în comunism. Eu una nu am avut cu ai mei o conversație onestă în care să îmi spună despre importanta de a mă proteja sau despre bolile cu transmitere sexuală. Și nu pentru că eu nu mi-aș fi dorit, dar pentru că nici ei nu au primit această educație la rândul lor. Și nu îi judec, dar mă revoltă sistemul actual. Mi se pare inadmisibil că nu există ore de educație sexuală în școli, dar se impun tot felul de materii, doar din inerția trecutului.

Am zis “Da” provocării Veneris de a va povesti despre campania #TabooFighter, deoarece cred că este nevoie ca mai multe branduri, nu doar cele care vând servicii și produse în domeniu, să fie deschise și să investească în campanii de educare a tinerilor. Veneris îndeamnă la un manifest al sincerității prin conștientizarea riscurilor pe care le aduc rușinea și lipsa de comunicare în ceea ce privește sexualitatea. Pare incredibil, dar în România există femei care au 40 de ani și nu au fost niciodată la un control ginecologic. Studiile mai spun că, la noi, cumpărarea unui prezervativ este percepută că fiind rușinoasă. Să nu mai vorbim de numărul mare de nașteri și avorturi în cadrul minorelor sub 15 ani. Iar ceea ce este cel mai dramatic este faptul că suntem în primele 10 țări privind numărul de infecții cu transmitere sexuală depistate, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Am aflat de la Veneris că, în țările dezvoltate, testele de depistare a infecțiilor cu transmitere sexuală sunt utilizate la scară largă. Ceea ce fac aceste teste este să îți dea un prim indicativ asupra stării tale de sănătate. Nu exclud consultul unui medic. Dar te poți folosi de un test pentru depistarea infecțiilor genitale dacă crezi că ai simptome, în prealabil. Cele de la Veneris au o precizie similară cu testele de laborator, pot fi efectuate în intimitatea casei și îți oferă aproape instant rezultatul. Testele Veneris pot depista atât afecțiuni precum infecția urinară, candidoză, vaginita bacteriană, cât și infecții cu transmitere sexuală precum trichomoniază, chlamydia și  sifilis. Netratate la timp, acestea pot avea consecințe grave asupra sănătății. Dacă sunteți interesați de ele și cum funcționează sau se utilizează fiecare în parte, puteți arunca un ochi la ei pe site – aici!

37311431_2064066480498777_7137192802122727424_n

Sper să dați mai departe acest articol, în special celor de vârstă mai mică și nu numai. Împreună putem schimba percepții, putem să îi și să ne facem mai conștienți de riscurile lipsei de informare în plan sexual, putem fi cei care oferă un astfel de test unei colege care se plânge timid, putem însoți o soră la medic. Să începem cu a schimba modul nostru de a gândi referitor la sexualitate, a realiza că trăim în 2018 și că a ignora acest capitol înseamnă uneori a depista mult prea târziu o boală, fie ea sifilis sau infertilitate. Dacă simțiți astfel, sper să împărtășiți articolul și să îmi spuneți dacă știți vreo poveste care ar fi putut avea un final fericit dacă persoana în cauza nu ar fi considerat infecțiile intime un subiect tabuu!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • August 9, 2018
-->

Poate te interesează

Înlocuiește obiectivele de început de an cu manifestarea intențiilor
January 08, 2021
Cum este de fapt la un RETREAT DE FEMINTATE
September 30, 2020
De ce trebuie să mergi la control ginecologic periodic
July 14, 2020
5 ani de când nu mai mănânc carne
June 15, 2020
Sport echilibrat, nu trend, chin sau obligație
September 20, 2019
Fii alături de echipajul de raliu #324 și ajută-i pe pilot & copilot să continue cursa!
July 16, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *