5 pași pentru a-ți recăpăta echilibrul interior


Soluția pentru a scăpa de probleme, indiferent de natura lor, nu este niciodată fugă, oricât de facilă ar părea. Când simți că te clatini, îți face bine să te agăți de ceva, de orice, de o vacanță sau o persoană, de sport sau droguri pentru a simți că rămâi pe linia de plutire. Tot ceea ce pare că un colac de salvare în mijlocul oceanului nu te duce la mal. Te ridică puțin la suprafață, pentru ca apoi să te afunde și mai adânc. Astfel apar depresia, supărarea, ochii care nu mai pot zâmbi, oamenii care aleg să se înece în durere, disperarea și dorința de a o lua de la început. Problemele și tristețea sunt invariabile. Modul de a le trata, de a le accepta și, mai presus de orice, de a înțelege că nu e tot timpul cazul să le rezolvăm, că nimic nu trebuie, este poate cel mai greu lucru de înțeles și de acceptat într-o lume în care ne e teamă să simțim, să ne arătăm imperfecțiunile și în care ni se transmit tipare ale oamenilor mereu fericiți, cuplurilor îndrăgostite și familiilor perfecte ca în reclamele americane.

Printre orgolii, persoane care au pierdut bunul simț, cu tot bagajul emoțional adunat, odată cu anii, păstrarea echilibrului devine tot mai complicat. Nu degeaba apar tot mai multe centre de yoga, cabinete de terapie și înflorește literatura care tratează acest subiect. Nu este nimic magic în acest echilibru, nici nu trebuie să trăiești printre călugări buddiști, ci este nevoie să te întorci la ține, să pui stop tuturor tiparelor, să ai puterea de a opri zgomotul exterior pentru a aduce liniște în interior. Nu e ușor! Dar merită. Nu funcționează instant. Dar lupta pentru a conștientiza ce trăiești, ce anume vrei și ce nu și, mai presus de orice, cum să schimbi încât să readuci starea de calm și pacea, merită! Pentru mine, după orice furtună, funcționează cele cinci reguli, care, cred eu, se aplică în mai mare sau mai mică măsură tuturor, indiferent de vârstă sau sex.

Dă log out! Deconectează-te de la internet, rămâi doar tu cu tine, fără prieteni, fără sticla de vin, fără niciun fel de distracție. A sta singur înseamnă a avea curaj să îți recunoști toate defectele, să îți conștientizezi greșelile, să te gândești la ceea ce vrei pentru tine acum și în viitor, să vorbești cu eul tău interior. Poate fi vorba de două ore, de o zi, de un weekend. Locul nu este relevant și nu este cazul să zbori pe o insulă pustie pentru a petrece timp doar cu tine.

Meditează! Și nu mă refer la meditație în sens yogin, ci la a medita, cu ochii închiși sau privind pe pereți, la ce a adus acel tumult în viața ta, cum a început, cum a continuat, la ce reacții ai avut tu față de alții și în anume situații. Acesta este momentul când trebuie să îți reamintești care era miza și ce îți doreai când ai început. Posibil să realizezi că toată luptă nu are un țel, ci este doar o frustrare care te-a împins mai departe, egoul nețărmuit, un joc care te-a aruncat în tornadă cu voia ta, dar pe care acum vrei să o oprești.

Fă o listă! Fie că pui pe o foaie, fie mental, dar gândește-te la ce a fost bine și ce nu; ce îți face bine și ce te rănește; ce visezi și ce nu îți dorești. Primul pas pentru a obține ceva este să știi ce anume. Dacă în capul tău e ceață, la fel va fi și experiența ta de viața. Dacă nu te poți focusa pe ceva anume, să nu te mire că vei trece de la agonie la extaz. Îți poți asuma adrenalină, nu e nimic în neregulă cu ea, dar este contrastantă față de echilibrul pe care acum, din moment ce parcurgi acest articol, îl cauți.

Schimbă modul de a acționa! Depinde de tine să procedezi diferit dacă vrei altfel de rezultate, de oameni alături, de întâlniri, de reușite. Acceptă doar ce îți aduce fericire, învață să fii mai egoist, învață să spui nu, acționează mai puțin impulsiv. Transferența este unul dintre cele mai banale și nocive în același timp. Invariabil, proiectăm asupra unor oameni din prezent ce au făcut cei din trecut. Reușim să ne amăgim și să ne mințim singuri. Apoi ne aruncăm înainte, totul se învârte în jur, nu renunțăm, mai sperăm o dată. Tot nimic. Nu poți șterge praful dintr-o cameră unde nu deschizi larg geamul. Sau poți, dar va fi în zadar. Iar schimbarea începe cu noi, chiar dacă teoretic rămânem aceeași oameni, cu aceleași haine, loc de muncă sau prieteni.

Creează un nou tipar! Acest pas este cel mai complicat și poate dura mulți ani. Totuși, primii pași sunt esențiali și pot începe de la alegerea de a interacționa diferit cu cei din jur. Implicarea într-o activitate diferită de cele de până acum din viața ta, un nou tatuaj ca simbol care să îți aducă aminte de scopul tău, un stil de viață mai sănătos, renunțarea la tutun pentru a-ți testa voința, orice poate fi prima piesă din noul puzzle pe care vrei să-l creezi.

Aparent cei cinci pași par simpli. Nu sunt, dacă sunt tratați în profunzime și au o miză reală, aceea fiind schimbarea de sine. Echilibrul interior este o stare de bine constantă, fără explozii, fără euforie și fără agonie, fără artificii și fără lacrimi. Unii îl pot numi plictisitor, alții îl doresc, dar nu îl pot atinge. Echilibrul total este imposibil de atins, dar, este necesar câteodată să ne întoarcem la el și cei cinci pași pentru a nu ne pierde pe noi!

  • June 2, 2018

Poate te interesează

disordine_gallery_image_desktop
Eliberează-te de lucruri materiale inutile pentru a primi mai mult!
November 11, 2018
1_PxglLtKdhmYkfYJStIUwYA
Unde se duc oamenii de care ne despărțim?
October 14, 2018
tumblr_or0w4pYB4q1rrugpso1_500
Fără poveste nu e nimic!
September 24, 2018
6359834841978408901885397472_sleeping-girl-239679_w1000
Workaholic, mă tratez! | BURNOUT
September 18, 2018
familias-lgbtiq-brasil
De la “între soți” la “între bărbat și femeie”
September 12, 2018
fdsa
Decât păpușel, mai bine interesant
September 07, 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *