City Break în Varșovia – un oraș neașteptat de interesant


Început de toamnă și dorința de a evada pentru câteva zile. Prima condiție: să fie o țară unde nu am mai fost. A doua condiție: să nu coste extrem de mult. Apoi să avem ce vizita, să nu fie periculos, să găsim zboruri de vineri până duminică. În mare, cam de la aceste cerințe am pornit când am ales Varșovia. A fost prima dată când am ajuns în Polonia. Nu știu cum sunt alte orașe, dar mi-a super plăcut capitala și am găsit mult din atmosfera bucureșteană, cu accente vieneze și părți similare cu cele din Berlin. Pe scurt, au fost 3 zile și 3 nopți super simpatice în care ne-am relaxat și ne-am bucurat de soare de septembrie polonez.

O să încep cu zona unde am fost cazată, adică în Old Town, deoarece mi se pare un aspect important. Din punctul meu de vedere, este cea mai bună opțiune deoarece ești aproape de mai toate obiectivele turistice, te poți bucura de priveliște senzațională, ai o cafenea în fața ușii, prețurile sunt decente și vei intra automat în starea de vacanță. Prețurile sunt foarte similare cu cele din România, așadar eu vă recomand un Uber de la aeroport, deoarece până în Centrul Vechi va costa maxim 30 de lei, în moneda noastră. Ce trebuie să mai știți este că, după Război, toată zona Old Town a fost refăcută, în întregime, inclusiv clădirile, nimic de acolo nu este autentic. În fiecare zi am văzut artiști stradali, expoziții de tablouri sau fotografii. În plus, sunt multe restaurante cu specific polonez și magazine cu produse artizanale sau suveniruri. Deci da, ar fi o super idee să găsiți aici un hotel sau un apartament pe AirBnb.

Printre cele mai frumoase lucruri făcute în Varșovia se număra cina din New Town, la un pahar de roze, cu o mâncare de pește, urmată de plăcintă. Asta după ce am admirat spectacolul de lumini de la Multimedia Fountain Park. Dimineața la coadă la gogoși sau Paczki cum le numesc ei, după ce am intrat într-un SH, a fost iar genială. Am văzut zeci de localnici veniți după pufoșenii cu marmeladă, ieșiți de dimineață la o plimbare cu câinele sau în drum spre birou. Mi-a plăcut mult și turul de seară în jurul Royal Castle, faptul că ne-a prins ploaia și am nimerit într-o “cârciumă” unde era o nuntă. Cred că ceva mai autentic precum patronul tipic care a deschis “sticla bună” de vin, deși nu vorbea engleză, dar continua să gesticuleze și să se bucure pentru a fi privit de ceilalți, nu există. În Lazienki Park am văzut alte mirese, am admirat păuni și veverițe în libertate, am asistat la un spectacol de teatru în aer liber. Varșovia oferă astfel de momente, fără a fi nevoit să le cauți prea mult și fără a ști pe cineva care trăiește în oraș. Sau am avut noi noroc.

Varșovia are un trecut impresionant, așadar era de așteptat să existe o serie de muzee, precum Rising Museum, Genocid Museum, POLIN Museum despre istoria evreilor și multe altele. Nu am intrat datorită timpului limitat și a celor peste 25 de grade de care am vrut să ne bucurăm, dar am admirat clădirile la exterior. Dacă aveți vreme, sunt convinsă că veți găsi galerii și expoziții interesante aici. În schimb, nu trebuie să ratați Muzeul lui Chopin, deoarece marele muzician s-a născut în capitala Poloniei. Ar mai fi multe palate, muzee și parcuri de menționat, dar o să părăsesc totuși această zonă pentru a vă vorbi de zona mea preferată.

Întâmplător sau nu, am ajuns în Praga District. Cartierul este un spectacol în sine deoarece arhitectura clădirilor și a blocurilor se schimbă total. Comparativ cu celelalte zone unde există blocuri gri și graffiti inspirate de simboluri comuniste, aici designul este futurist. Am zărit tot felul de puburi și shopuri care m-au transpus în Berlinul cel cool. Am intrat în Neon Museum pentru a vedea multitudinea de neoane gândite de artiști polonezi ca omagiu post război, apoi într-o galerie unde erau expuse obiecte făcute de designeri din Polonia și într-un spațiu cu artă modernă unde am văzut unul dintre cele mai mari obiecte 3D făcute vreodată. Aș fi stat acolo cel puțin o săptămână, să admir oamenii, să mă încarc de energie pozitivă. Data viitoare voi alege aici un hotel, cu siguranță.

În 3 zile în Varșovia nu am luat niciodată mijloacele de transport în comun, ci am apelat într-o singură seară la Uber. Mi se pare un oraș extrem de simplu de exploatat. Wifi-ul este ok, poți găsi orice la unul dintre malluri, există Carrefour non stop cam în orice zonă, sunt multe baruri, cluburi, așadar există și viață de noapte, ai și partea artistică, oaemnii sunt prietenoși, prețurile sunt bune. Reiau ce am zis mai sus: Varșovia seamănă izbitor cu Bucureștiul deoarece ambele au cumva urme din vechiul regim, dar au renăscut glorios și au înglobat în viața lor multe elemente artistice și culturale. Nu știu dacă Polonia seamănă cu Varșovia (deși nu cred), dar în mod cert îmi doresc să revin în această țară cândva. Ceea ce ar fi minunat să faceți și voi, indiferent de sezon!

P.S. Dacă ești pasionat de călătorii și ți-a fost util acest articol, nu uita să te abonezi și să apeși pe cloptel și la Canalul meu de Travel – aici!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • October 16, 2018
-->

Poate te interesează

Glamping la ZAGA ZAGA, în Delta Siretului
August 27, 2020
Prima vacanță după pandemie în Europa – MALTA
August 05, 2020
UBUD – Experiențele mele preferate
June 21, 2020
DE CE M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE CANGGU – BALI
June 17, 2020
Am plecat cu Ambasada în Indonezia
May 25, 2020
City break în Edinburgh și monstrul din Lock Ness
February 22, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *