Cand teatrul te face sa plangi


Nu mai stiu exact cand si datorita caror piese m-am indragostit initial de teatru. Se intampla undeva in copilarie si era vorba de Teatrul de Papusi din Braila. Mai tarziu am descoperit cativa actori buni la Teatrul Maria Filotti, tot din orasul natal. In facultate mergeam constant la cate o reprezentantie. Pe unele le alegeam dupa titlu, fiind vorba de o carte citita candva, pe altele dupa numele sonore ale actorilor. Fiecare piesa imi aduce ceva nou si frumos. Teatrul imi ofera magie, speranta, o clipa de relaxare si desprindere de realitate, bucurie. La teatru este magie!

In ultimul an m-am indreptat cu frenezie catre spectacole putin neconventionale, care fie se intampla la Godot, fie in curtea Institutului Francez sau chiar in cafenele. Uitasem bucuria unei sali mari, mirosul din foaier, agitatia dinainte de a se ridica cortina si aplauzele la unison a cateva sute de oameni. Am redescoperit-o azi la Bulandra si am plans. Dar nu acesta a fost motivul, ci actul senzational al actorilor, in frunte cu Victor Rebenciug si Mariana Mihut. “Moartea unui comis-voiajor”, scrisa de Arthur Miller, este un spectacol extrem de emotionant. Atinge teme vechi si totusi atat de actuale precum goana nebuna dupa imbogatire, prejudecata ca trebuie sa te aliniezi regulilor societatii pentru a nu fi luat in ras, adulterul, certurile intre copii si parinti, lupta interioara cu propria constiinta si robia sub care ne tinem singuri uneori sau caruia ne supun ceilalti. Comisul-voiajor este o victima a unei societati consumeriste avare si un ratat care decide sa se sinucida in final, cu speranta ca astfel isi va ajuta cei doi fii. Ultimele cuvinte rostite la unison pe scena sunt: “Acum suntem liberi!”. Si totusi… nu o sa va povestesc mai mult pentru a nu va strica bucuria de a descoperi actiunea.

Cand au inceput aplauzele am realizat ca aveam lacrimi in ochi. Am primit rapid in jur si mi-am dat seama ca nu am fost singura. Trebuie sa vedeti piesa fie si numai pentru actori. Ceea ce m-a impresionat inca o data este faptul ca, in anii ‘ 60, maestrul Rebengiuc juca in aceeasi piesa la Teatrul Bulandra, dar nu in rolul tatalui, ci al copilului problema. Si mai multa emotie vei simti cand vei afla ca acesta este sotul doamnei Mihut si in viata reala, de mai bine de jumatate de secol. Iubirea sotiei din piesa este dublata parca astfel, devenind si mai credibila.

Mergeti la teatru pentru magie!

Foto: mediafax.ro si video: bulandra.ro

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Zd6ArQP_mAE” autoplay=”yes”][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs”]Great Britain, Caldbury[/su_youtube]

 

 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
 • October 21, 2015

Poate te interesează

Festivalul Teatru sub lună #5
June 18, 2019
Minunile se petrec atunci când ieși din zona de confort
January 30, 2018
De ce fac un CURS DE ACTORIE
October 20, 2017
Hai cu mine la #BlendingSpiritsArena! (C)
May 08, 2017
Spune “Secretul tău” și câștigi o invitație dublă la concertul Vunk (C)
March 26, 2017
Untoldul fără Armin nu ar fi fost la fel!
August 07, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *