De ce nu m-a încântat Bucharest City Tour


Prima dată când am fost cu un tourist bus sau, mai pe românește, cu un autobuz turistic care merge pe un traseu prestabilit și bifează o serie de obiective turistice, prima dată a fost în Paris, acum vreo 15 ani. Îmi amintesc și acum cât de fascinată am fost. Am repetat experiența în alte câteva orașe mari din Europa, inclusiv în Londra unde probabil a fost inventat. Citeam recent că s-a lansat primul tourist bus pentru câini în Londra. În unele țări există o mulțime de companii care oferă astfel de servicii de transport sau tururi tematice. Numai România nu avea încă acest sistem și unde putea fi lansat dacă nu în București. Până aici toate bune și frumoase.

Acum 2 ani a apărut Bucharest City Tour, iar Primăria Municipiului București l-a anunțat cu surle și trâmbițe. Recunosc că nu m-a tentat niciodată, poate pentru că stau în București de 12 ani. Dar, într-o oarecare zi de vară a lui 2017, m-am gândit să văd cum este și să încerc să mă pun în pielea unui străin care vizitează capitală țării. Promisiunea lor este “istorie, cultură și tradiție într-o singură călătorie!”. Eu nu am descoperit nimic din toate acestea. Singura parte pozitivă a fost faptul că am prins loc la etaj, așa că am putut vedea orașul de la înălțime. Și, poate, faptul că am primit o lecție de autentic românesc, în afara bulei mele în care trăiesc.

Eu mă bucur foarte mult că există un site și pliante colorate și atractive, dar ar fi multe aspecte de îmbunătățit. O să încep cu mizeria care mi se pare inacceptabilă, mai ales când ai că obiectiv să atragi turiști. Am asistat, absolut întâmplător, la o situație de revoltă din partea unei familii de spanioli. Șoferul nu a oprit la o stație deoarece i s-a părut lui că nu coboară nimeni. Pe asta n-am înțeles-o, dar poate vine din era “maxi taxi” când erai nevoit să tipi că ai dori să coborî pentru că acest lucru să se întâmple. Dar, ce mi-a displăcut cel mai mult este faptul că traseul este extrem de plictisitor. Două doamne au fost încântate să vadă casa lui Becali și de faptul că pot merge și mâine cu respectiva cartelă pe care au dat 25 de lei fiecare. Distracția începe la Casa Presei Libere, se continuă spre Piața Victoriei, până la Casă Poporului și apoi pe Magheru înapoi. Cred că la ore de vârf stai lejer 3 ore să termini turul. Lejer. Și mai cred că e cel mai lipsit de imaginație traseu posibil. Aș avea cam 100 de locuri inedite pentru turiști, fără a rata clasicele TNB, Parcul Herăstrău sau Ateneul. Mă ofer să le dau câteva idei pentru o sumă modică.

Și pentru a nu o mai lungi – dacă vă vin prieteni străini, sugerați-le să ia metroul sau la pas prn partea centrală a orașului. Nu aș mai da încă o dată 25 de lei și nu pentru că se întâmplă să locuiesc chiar pe la mijlocul acestui perimetru, ci pentru că nu merită și nu îți oferă o “experiență” reală. Nu cred că am înțeles eu ceva greșit pentru că pornisem cu tot entuziasmul. Dacă mă înșel și vouă v-a plăcut, să îmi lăsați mai jos în comentarii să văd dacă sunt nebună ori ba!

Photo: i-tour.ro

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • August 22, 2017
-->

Poate te interesează

10 locuri preferate din București
May 29, 2020
Propuneri de vacanțe tip experiență pentru 2020
December 30, 2019
HAI CU MINE ÎNTR-UN RETREAT DE YOGA ÎN BALI ÎN IANUARIE 2020!
July 25, 2019
Bilet doar dus. Viața de Digital Nomad.
March 10, 2019
Travel Vloggeri din România la care merită să te abonezi
January 26, 2019
A fost un BIZ SMS Camp plin de povești și de emoție
December 12, 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *