5 săptămâni, 1 laptop, 1 bagaj – Nomad Digital prin lume


După 5 săptămâni, 2 continente, 6 orașe și parcă o altă viață, am revenit în România. Cu ocazia asta mă întorc și pe blog, abandonat un pic. În apărarea mea, deși ador să scriu, au fost niște zile extrem de pline, în care am încercat să prioritizez două lucruri: timp pentru mine și dedicare pentru proiectele clienților pe care îi am în prezent ca și freelancer. Am încercat și, zic eu, am și reușit să găsesc echilibrul între ceea ce ține de muncă și vacanță. Poate că din exterior sau din social media a părut că am avut mai bine de o lună liberă, dar nu a fost nici pe departe așa. Din contra, dacă mă gândesc că am filmat aproape zilnic pentru canalul de Youtube, pot spune că am avut și mai multe taskuri decât s-a întâmplat în București de când nu mai lucrez în agenție. Dar, a meritat total și abia aștept să o iau de la capăt, spre alte destinații, dar în același format.

Pe 8 martie am pornit spre Londra. După 6 zile am ajuns în San Francisco. A urmat Los Angeles, apoi am poposit în America Latină. Mi-aș fi dorit să includ și o a treia țară de aici, dar m-am oprit la două: Mexic (Tulum) și Peru (Lima și Cusco), atât din considerente financiare, dar și pentru că, să fiu sinceră, obosisem să schimb avioane și alte mijloace de trasport în comun, de aceleași haine. Plus că totul a fost intens, așadar îmi doream să am liniștea și confortul de acasă, măcar pentru o perioadă în care să îmi adun forțele. Am ajuns în București pe 15 aprilie, foarte devreme și am fost extrem de fericită să fiu acasă, deși era frig, deși știam că îmi va fi dor de tot ce a fost și de anumite persoane. Dar, despre fiecare loc minunat în parte o să povestesc în alte articole.

CUM E SĂ FII DIGITAL NOMAD

O să vă spun despre cum este să fii Nomad Digital, un statut mult râvnit de cei care nu au această mobiliate. Am experimentat acum fix un an cum este să pleci din agenție, angajată fiind, și să muți biroul în Thailanda. De data asta, liberă de contract, am lucrat de peste tot, mi-am dat singură concediu când am considerat și a fost total altfel. Pot spune că e mult mai ok așa deoarece ai puterea de a decide când să te oprești și când să nu, poți seta deadlineurile în acord cu clienții, nu e nevoie să fii conecat non stop în acord cu programul României. Dar, poate fi mult mai obositor, mai ales dacă se aglomerează proiecte, așa cum am simțit eu spre final de tur.

Îmi amintesc că în 3 zile din cele 7 în San Francisco m-am trezit la 4 dimineața deoarece la 5 aveam call pe programul României, fusul orar spunându-și cuvântul. Nu uit că am alergat după prize prin aeroport, nu o dată, deoarece nu aveam baterie la laptop și trebuia să trimit anumite documente pe care nu le aveam pe mobil. Am dat multe mailuri din mers, de la cafenea, de pe plajă, de oriunde. La un moment dat eram în Park of Love din Lima, locul meu preferat din acest oraș și a trebuit să stau la o clatitarie pentru un pic de liniște deoarece am vorbit 2 ore la telefon cu un client. Au fost și zile întregi, mai ales în Londra, în care efectiv nu am văzut lumina soarelui, deoarece am lucrat mai bine de 12 ore. Doar așa am reușit să nu pun pauză la nimic, să încasez la final de lună și să pot și vizita o mulțime de locuri la care cu toții visăm, precum Machu Picchu.

57358040_10157204397283256_8033036904628748288_n

 

Cheia în a fi Digital Nomad rămâne a fi responsabil și extrem de organizat. Alfel, este extrem de ușor să te defocusezi, să dormi mai mult, să îți pierzi capul și să te lași purtat de mirajul peisajului sau a petrecerilor. Cred că este minunat să faci asta, dar pe termen lung poate să creeze probleme pentru sănătate. Nu oricine se poate adapta rapid, de la 35 de grade la 5 și 3500 metri altitudine, astfel încât să lucreze la aceeași capacitate. Trebuie considerat că uneori netul de la hotel sau hostel poate fi prost, așa că ai nevoie de o cartelă locală. Nu uităm de adaptoare pentru priză, de baterii externe, de posibilitatea că se poate strica laptopul. Apoi este extrem de important să ții echipa rămasă în țară sub control, să te asiguri că oamenii cărora le dai sarcini, la fel ca și clienții, au înțeles că se pot baza pe tine, că nu ai plecat chiar la distracție și că ești acolo, la orice oră, pentru a-i ajuta și pentru a le rezolva problemele.

Eu cred că am reușit să devin ceea ce visam de ceva ani, un Digital Nomad cu acte în regulă. Sunt fericită pentru asta și voi continua, pe alte tărâmuri. Totuși, am în minte și ce pot face pentru a îmbunătăți acest proces. Și aici mă gândesc la a avea o asistentă care să preia o parte din activități, la meetinguri cu echipa pentru a fluidiza joburile care vor veni în viitor, la a-mi lua proiecte de la clienți de pe Upwork, la perioade mai mari în fiecare loc unde merg pentru a nu mai schimba atât de  des cazarea și a nu sta prea mult între transferuri. Viața mea ca Nomad Digital este abia la început pot spune, dar simt că am învățat enorm și că, în definitiv, atât profesional, dar și personal, am evoluat. Pot spune că cele 5 săptămâni cu 1 bagaj, 1 laptop și dorința de a mă bucura fără a dezamăgi pe nimeni m-a schimbat și că acum sunt mult mai sigură pe mine și abilitățile mele și mai echilibrată!

57358162_10157204397403256_2064001282040922112_n

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • April 19, 2019
-->

Poate te interesează

8 lucruri care te ajută să fii productiv când lucrezi de acasă
May 08, 2020
Am primit o zi în care am făcut NIMIC în pandemie
May 03, 2020
Urmează Ediția nr. 2 Training Online Facebook Ads pentru antreprenori!
April 06, 2020
Nomad Digital în Asia de #COVID19
March 08, 2020
Freelancing doar cu freelanceri, nu agenție!
January 12, 2020
Când ești Freelancer te simți de multe ori singur
January 07, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *